Nagyvilág

Japán: újabb súlyos természeti csapás

Emberi veszteségeket és súlyos gazdasági károkat okozott a Japán déli részén végigsöprő tájfun.

A Talasz névre elkeresztelt ciklon következtében Japán déli tartományaiban legfrissebb hírek szerint legalább tízen vesztették életüket, a hatóságok 26 eltűntről tudnak, a sérültek száma pedig száz körül mozog. A Talasz áradásokat okozott, közutakat és vasútvonalakat rongált meg, egy vasúti híd összeomlott.

Nara tartomány egy részén két nap leforgása alatt átlagosan másfél méternyi csapadék hullott. A térségben több ezer lakóház került víz alá. A kormány mellett működő válságstáb több mint félmillió ember kimenekítését javasolta a vihar útjában fekvő területekről. Az evakuálásban katonák, rendőrök és tűzoltók is közreműködnek.

A Talasz szombaton érte el Sikoku szigetét és Honsú déli részét. Helyi idő szerint vasárnap délelőttre már végigvonult Honsún is, és óránkénti 30 kilométeres sebességgel a Japán-tengeren folytatja útját, északkeleti irányban.

Előrejelzések szerint a szigeteken még egy napig esni fog az eső. A hatóságok felhívták a helyi lakosok figyelmét arra, hogy legyenek különösen körültekintőek a vízgyűjtőknél, amelyek vízszintje hirtelen megemelkedett, illetve a hegyvidéki utakon, ahol földcsuszamlások és sziklaomlások fordulhatnak elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik