Nagyvilág

Irán valódi atomhatalom lett

Áramot termel az első iráni atomerőmű.

Az első iráni atomerőművet rácsatlakoztatták az országos villamosenergia-ellátó rendszerre – jelentette be vasárnap az Nemzetközi Atomenergia-ügynökség iráni hivatalának szóvivője.

A busehri erőművet szombat éjszaka, helyi idő szerint éjfél előtt harminc perccel csatlakoztatták rá az áramellátó rendszerre. Az ezer megawatt összkapacitású üzem egyelőre 60 megawatt áramot termel. Az elkövetkező napokban folytatódnak az erőmű biztonságos működéséhez szükséges ellenőrzések, az üzem hivatalos felavatására pedig szeptember 12-én kerül sor. Akkorra az erőmű kapacitásának 40 százalékával termel majd áramot

Az ázsiai ország déli részén fekvő, orosz segítséggel épült erőmű beindítását eredetileg a tavalyi év végére tervezték, de műszaki gondok miatt többször elhalasztották. Tavaly novemberben be is indították egyszer a reaktort, de újabb gondok adódtak, és még a fűtőrudakat is ki kellett venni.

Irán atomerőművek hálózatát akarja kiépíteni, hogy kielégítse egyre növekvő hazai energiakeresletet, és az így felszabaduló fölösleges kőolajaat, valamint földgázt külföldi piacokra szállíthassa. Az egymilliárd dollárból épült busehri reaktor a rendszer első láncszemét jelenti.

Egyes szakértők szerint a busehri reaktor beindítása nem hozza közelebb Iránt a nukleáris fegyverek kifejlesztéséhez, mivel Irán Oroszországtól szerzi majd be a fűtőelemeket, és a hatályos kétoldalú megállapodás értelmében oda is kell visszaszállítania a kiégett fűtőrudakat. Emellett a NAÜ szakértői is rajta tartják majd a szemüket, nehogy katonai célokra használják fel a kiégett hasadóanyagot, ami amúgy is inkább csupán elméletileg lehetséges. Az 5 százalékos dúsítású uránt erőművek működtetésére használható, és csak a 80-90 százalékos tisztaságúból készülhet atomfegyver.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik