Nagyvilág

Wikileaks: minden adat nyilvános

Nyilvánossá vált az összes amerikai diplomáciai távirat, amely korábban a WikiLeaks birtokába jutott. Ez lett a kiszivárogtató weboldal és médiapartnerei, illetve a Julian Assange és egykori munkatársai között zajló hatalmi harcok eredménye.

Ez már nem kiszivárogtatás, hanem valóságos adatáradat. 251 ezer diplomáciai irat került ki az internetre, miután ma reggelre elérhetõvé vált a titkos, tömörített adatcsomag és annak titkosítási kódja is, így bárki elolvashatja a Wikileaks birtokába jutott dokumentumokat.

A Népszabadság emlékeztet arra, hogy az interneten keringõ adatcsomag nem szerkesztett, így olyan informátorok neve is napvilágra kerülhet, akikre ezután hazájukban már veszély leselkedhet. A New York Times szerint az amerikai külügyminisztérium már tavaly novemberben, az elsõ táviratok nyilvánosságra kerülésekor felvette a kapcsolatot azokkal, akiket a dokumentumok veszélybe sodorhatnak. Közülük voltak olyanok is, akiknek a külföldi költözésben, biztonságba jutásban is segítettek.

A WikiLeaks szerint behatoltak számítógépes adatbázisukba, ez eredményezte a bizalmas, de még szerkesztetlen diplomáciai táviratok nyilvánosságra kerülését. A weboldal ezért a vele korábban együttmûködõ brit napilapot, a The Guardiant hibáztatja.

A WikiLeaks azt veti David Leighnek, a The Guardian újságírójának a szemére, hogy társával, Luke Hardinggal írt, februárban megjelent könyvében fölfedte az adatbázis jelszavát. Ez utóbbi képezi a kulcsát az archívumban található több százezer, korábban nem publikált követségi távirat dekódolásának. A jelszó közzététele veszélyezteti az adatbázis biztonságát és azt a “gondos munkát, amelyet a táviratok szerkesztése és közreadása érdekében végzünk” – hangzik a WikiLeaks közleménye.

Leigh és lapja egybehangzóan tagadja a vádat. Állításuk szerint a WikiLeaks archívumában lévõ adatok másolatai hozzáférhetõk az interneten. A nevezett könyvben szerepel ugyan egy jelszó, ám “nekünk azt mondták, hogy az csak korlátozott ideig érvényes, és néhány óra múlva törölni fogják” közölte a The Guardian szerkesztõsége.

Ellõzõleg Julian Assange, a WikiLeaks alapítója azt vetette a csoportból tavaly kiszállt német munkatársa, Daniel Domscheit-Berg szemére, hogy megszegte kettejük megállapodását, amikor tanácsot adott újságíróknak arra vonatkozóan, hogyan férhetnek hozzá kódolt adatokhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik