Nagyvilág

Román koldusoktól óv a román elnök

Traian Basescu román államfõ arra kérte a román nagyköveteket: az esetleges diplomáciai konfliktusok elkerülése érdekében jelentsék Bukarestnek, ha tudomást szereznek arról, hogy a fogadó országban kéregetésbõl élõ román állampolgárok csoportja telepedik meg.

Az államfõ a román nagykövetek éves találkozóján Bukarestben arról beszélt, hogy a nagyköveteknek kötelességük riasztani a román hatóságokat még mielõtt a fogadó országok hatóságai diplomáciai úton vetik fel a törvényeket megszegõ román állampolgárok problémáját.

Traian Basescu fokozott figyelemre és éberségre ösztönözte a nagyköveteket. Mint mondta, Romániának az utóbbi idõben a skandináv országokkal is meggyûlt a baja a kéregetõ román állampolgárok miatt, akik általában törvénytelenül tartózkodnak nyugati országokban.

A románok Olaszországban, Spanyolországban és Franciaországban alkotják a legnagyobb vendégmunkás-közösséget. Két évvel ezelõtt Románia és Olaszország között diplomáciai konfliktus tört ki a bûncselekményeket elkövetõ román állampolgárok miatt, legutóbb pedig a francia belügyminiszter nevezte problémának azt, hogy Franciaországban a bûncselekmények két százalékát román állampolgárok követik el.

A román hatóságok szorosan együttmûködnek a szóban forgó államokkal, így Bukarest román rendõröket küld azokba az országokba, ahol jelentõs román közösség él, hogy ottani kollégáikkal együttmûködve hatékonyabban kezeljék a bûnmegelõzést és a bûnfelderítést.

Basescu arra ösztönözte a nagyköveteket, hogy határozottan képviseljék a határon túli románok érdekeit függetlenül attól, hogy nemzeti kisebbséget alkotó román közösségrõl vagy újonnan bevándorolt románok közösségérõl van szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik