Nagyvilág

Pattanásig feszült a helyzet Törökország és Izrael között

Törökország kiutasította az izraeli nagykövetet, valamint felfüggesztette minden katonai megállapodását egykori szövetségesével.

Ahmet Davuatoglu, Törökország külügyminisztere korábban úgynevezett „B tervvel” fenyegetőzött arra az esetre, ha Izrael nem kér bocsánatot a gázai segélyflottilla elleni, tragédiába torkollt támadásért, az ügyben készült ENSZ-jelentés hivatalos közzétételéig.

A New York Times című amerikai napilap csütörtökön mutatott be részleteket az ügyben készült dokumentumokból. Ezekből kiderül, hogy a vizsgálat szerint is túlzott volt az izraeli katonai fellépés, ugyanakkor a Gázai övezet elleni blokádot nemzetközi jogi szempontból jogszerűnek tekintették.

Izrael nem kért bocsánatot egykori szövetségesétől – írja a BBC News. Korábban pedig közölte, hogy nem hajlabndó kártérítést sem fizetni a rajtaütés során megölt nyolc török és egy török származású amerikai állampolgár hozzátartozóinak.

Eduardo del Buey ENSZ-szóvivő csütörtökön azt mondta, hogy a jelentést néhány napon belül beterjesztik Ban Ki Mun főtitkárhoz. A világszervezet pénteken fogja közölni a nyilvánosságrahozatal időpontját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik