Nagyvilág

Fokozott készültség szeptember 11. évfordulóján

Washington szerint az al-Kaida nem készül terrortámadásra az amerikai terrortámadások tízedik évfordulóján.

Janet Napolitano amerikai belbiztonsági miniszter közlése szerint nincsen semmilyen arra utaló, hiteles hírszerzési értesülés, hogy az al-Kaida támadásra készülne szeptember 11. évfordulóján. Ennek ellenére az Egyesült Államok biztonsági szerveit mindenesetre fokozott készültségbe helyezték – közölte a miniszter.

Napolitano a 2001-ben elkövetett terrortámadások közelgő 10. évfordulójával kapcsolatban kijelentette: “miközben a fenyegetés továbbra is fennáll, nemzetünk erősebb, mint szeptember 11-én volt és jobban felkészült a kialakulóban lévő veszélyek elhárítására és ellenállóbb, mint bármikor ezelőtt.”

A Gallup és USA Today pénteken nyilvánosságra hozott közös felmérése szerint pedig az amerikaiak, ha nem is minden korábbinál nyugodtabbak, de az elmúlt 10 év átlagánál kevésbé félnek attól hogy az Egyesült Államok területén terrortámadást hajthatnak végre.

A válaszadóknak ugyanakkor csak 22 százaléka “nagyon biztos abban”, hogy az amerikai kormány képes lesz megvédelmezni az állampolgárokat; a 2006-ban mért adat 16 százalék volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik