Nagyvilág

Magyarország segíti az EU-t és az USA-t Líbiában

A tripoli magyar nagykövetség az EU kérésére segíti az európai külügyi szolgálat tényfeltáró misszióját Líbiában.

Magyarország líbiai nagykövete, Marton Béla Tripoliban fogadta az európai külügyi szolgálat küldöttségét, amelynek célja a helyzetfelmérés és az EU tripoli külképviselete felállításának előkészítése. Magyarország Tripoliban működő nagykövetsége az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének kérésére segíti az európai külügyi szolgálat tényfeltáró misszióját, amelynek “minden szükséges politikai, diplomáciai és logisztikai támogatást megad” – közölte a Külügyminisztérium az MTI-vel.

Mint azt a tárca hangsúlyozza, a líbiai fővárosban működő magyar misszió “válságidőszakban nyújtott teljesítményének elismeréseként” – egy korábbi felkérés alapján – a soros elnökséget követően is ellátja az országban az EU képviseletét. “E tevékenységünket készek vagyunk mindaddig folytatni, amíg erre szükség mutatkozik” – írják.

Magyarország az EU mellett külön megállapodás alapján több ország, köztük az Amerikai Egyesült Államok és Kanada képviseletét is ellátja.

Tóth József, a Külügyminisztérium sajtófőnöke korábban úgy nyilatkozott, azért látja el Magyarország még most is, az első félévi soros magyar uniós elnökség után is az EU líbiai képviseletét, mert a tripoli magyar nagykövetség vélhetően olyan jól végezte feladatát, hogy az EU vezetői úgy gondolták, a képviseletnek van megfelelő képessége és tapasztalata a munka folytatásához.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik