Nagyvilág

Európa látta el fegyverrel Kadhafi rezsimjét

A líbiai kormányerők raktáraiból olyan fegyverek kerültek elő, amelyek egyértelműen NATO-tagállamokból származnak.

A Süddeutsche Zeitung című német napilap szerint a felkelők német kézi fegyvereket is zsákmányoltak a reguláris erőktől, mégpedig a Heckler és Koch(H&K) cég gépfegyvereit. Kadhafi hadseregének birtokában a többi között francia, brit és osztrák fegyverek is voltak.

A legfrissebb értesülés szerint a lázadók akkor bukkantak a H&K G36 típusú kézifegyverekre, amikor Tripoliban a diktátor rezidenciáját ostromolták. A fegyvereken található azonosítók egyértelműen bizonyították, hogy Németországban gyártott eszközökről van szó. A H&K cáfolta, hogy korábban fegyvereket adott volna el a Kadhafi-rezsimnek. A baden-württembergi konszern fegyvercsempészés gyanújával ismeretlen tettes ellen feljelentést tett.

Az újság részletesen beszámolt a Tripoliban még 2010 novemberében tartott, nagyszabású nemzetközi fegyvervásárról, amelyen több mint száz, többségében nyugat-európai fegyvergyártó cég képviseltette magát. Akkor a legtöbb vállalat Nagy-Britanniából érkezett. Kínálatukban páncélozott járművek, könnygáz, továbbá éles lőfegyverek, valamint kommunikációs rendszerek szerepeltek. A brit konszernek fő vetélytársai a francia fegyvergyártó cégek voltak, amelyek főként modern katonai repülőgépeket, valamint tankelhárító rakétákat kínáltak. Ausztria és Németország ugyancsak több céggel volt jelen.

A német gazdasági minisztérium csütörtökön ugyancsak azt hangoztatta, hogy az elmúlt időszakban semmilyen líbiai fegyverszállításra nem adott engedélyt. Thomas de Maiziere védelmi miniszter az ARD televíziónak nyilatkozva úgy vélte, hogy a rendelkezésére álló információk alapján Németország semmifajta hibát nem követett el. Az ügy ennek ellenére egy csapásra politikai botránnyá vált, és az ellenzék parlamenti vizsgálatot követelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik