Nagyvilág

Sajnálja, hogy lelõtt két amerikait

Iszlamista propaganda hatására ölt meg amerikai katonákat márciusban egy koszovói férfi. Egy német bíróságon azt mondta: nem tudja, miért lõtt a frankfurti repülõtéren.

Két amerikai katona meghalt, két másik pedig súlyosan megsebesült márciusban a frankfurti repülõtéren, amikor egy merénylõ rájuk lõtt egy buszban. A katonák Angliából érkeztek, és a ramsteini bázisra tartottak. Az ügyészség szerint a rájuk támadó koszovói albán férfi azért akart bosszút állni, mert a katonák afganisztáni bevetésre készültek.

A koszovói férfi most azt vallotta a frankfurti bíróságon, hogy sajnálja, amit tett, és nem tudja miért gyilkolt. A 21 éves Arid Uka azt mondta, hogy az interneten látott dzsihadista propagandavideók miatt radikalizálódott. Azután hajtotta végre a támadást, miután látott egy videót, amelyen állítólag amerikai katonák megerõszakolnak egy muszlim nõt Irakban.

“Azt gondoltam, hogy amit láttam a videón, ugyanazt teszik ezek a katonák Afganisztánban is” – mondta a tárgyaláson Arid Uka. Kiderült azonban, hogy amit látott, az részlet volt Brian de Palma háborúellenes filmjébõl (Redacted).

Az ügyészek szerint a férfi egyedül hajtotta végre az akciót, amely az elsõ halálos iszlamista merénylet volt Németországban.

Ha a bíróság elfogadja a férfi vallomását, akkor valószínûleg 15 év börtönt kaphat – írja a BBC.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik