Nagyvilág

Katasztrófahelyzet két amerikai államban

Barack Obama amerikai elnök katasztrófa sújtotta területté nyilvánította Észak-Karolinát és New Yorkot, miután az Irene hurrikán több milliárd dolláros kárt okozott a napokban.

Az elnök döntése lehetõvé teszi, hogy a két állam szövetségi pénzt kapjon a mentési munkákhoz. Barack Obama rendelete ugyanakkor nem vonatkozik Vermontra, amely az utóbbi évtizedek legsúlyosabb árvizeit szenvedte el.

A trópusi viharrá szelídült Irene pusztításában több mint negyvenen haltak meg, többségük az Egyesült Államokban, de Haitin és a Dominikai Köztársaságban is voltak halálos áldozatok.

Három nappal az Irén elvonulása után még mindig több ezer amerikai van elvágva a külvilágtól, az áramellátás egymillió háztartásban szünetel, néhol pedig csak csónakon vagy helikopteren tudják kiosztani a segélyeket.

Amióta elindult, a New York-i metrót most elõször kellett lezárni természeti katasztrófa miatt, és 370 ezer embernek kellett elhagynia lakhelyét az alacsonyan fekvõ területeken.

Vermontban mára virradóra még mindig több mint 200 út volt lezárva, mert elöntötte vagy elmosta a víz, és az államban még 13 városban folynak mentési munkák.

Miközben Vermont, New Jersey és New York állam északi részének több kisebb települése is a külvilágtól elvágva és víz alatt áll, a keleti part több turisztikai központjában újraindult az élet. Ocean Cityben újra üzemelnek a strandok, Atlantic City 11 kaszinója ismét fogadja a szerencsejátékosokat, Long Islanden pedig kedden már szörfversenyt rendeznek.

Az elsõdleges számítások szerint a károk értéke 6 és a 12 milliárd dollár között lehet, de végleges adatokat csak a vihar által legjobban sújtott államok adatainak, valamint a szezonvégi idegenforgalmi veszteségek összesítése alapján lehet kiszámolni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik