Nagyvilág

Feladná magát Kadhafi egyik fia

Szaadi Kadhafi, a líbiai vezetõ harmadik legidõsebb fia kész feladni magát az Átmeneti Nemzeti Tanácsnak. Az ellenzék szerint heteken belül teljesen összeomlik Moammer Kadhafi rendszere.

Telefonon jelentkezett Moammer Kadhafi harmadik legidõsebb fia, Szaadi az Átmenetei Nemzeti Tanács (ÁNT) katonai vezetõjénél, hogy megadná magát. Ezt Abdelhakim Belhadzs közölte az al-Dzsazíra hírtelevízióval, hozzátéve, hogy a felkelõk tudják, hol vannak a bukott rendszer vezetõi, sõt arról is vannak meg nem erõsített információik, hogy Moammer Kadhafi hol lehet.

Az ÁNT katonai vezetõje azt mondta, hogy a nemzetközi normáknak megfelelõen bánnak majd azokkal, akik megadják magukat. Abdelhakim Belhadzs szerint nem valószínû, hogy Moammer Kadhafi is így tesz majd, de õ is számíthat arra, hogy emberi joigait tiszteletben tartják, ha fogságba kerül.

Pletykák keringenek arról, hogy a líbiai vezetõ szülõvárosában, Szirtben tartózkodik, esetleg az erõi által ellenõrzött Bani Walidban, a fõvárostól délkeletre vagy esetleg Tripoliban. Azóta nem tudnak róla, hogy a felkelõk 11 napja elfoglalták tripoli fõhadiszállását.

Moammer Kadhafi felesége Szafia, egyik fia, Hannibál, lánya Aisa és fogadott fia, Mohamed Algériába menekült. Az AFP hírügynökség úgy tudja, hogy Aisának gyermeke született, miután a szomszéd országba mentek.

A felkelõk felháborodtak azon, hogy Algéria felajánlotta a Kadhafi család tagjainak, hogy egy harmadik országba távozzanak. Az ÁNT mindenképpen le akarja tartóztatni, és bíróság elé akarja állítani õket.

A líbiai lázadók optimisták: bíznak abban, hogy a szombati ultimátum lejártával Moammer Kadhafi sok híve feladja a harcot. Ali Tarhouni, az ÁNT pénzügyminisztere szerint a líbiai vezetõ rendszere hamarosan összeomlik, és Kadhafi is tisztában van azzal, hogy nincs hová menekülnie.

“Semmi bajom azzal, hogy ha még egy hetet várnom kell Kadhafi elfogására. 42 évet vártam már erre – mondta Tarhouni a CNN televíziónak”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik