Nagyvilág

Megválasztották az új japán kormányfőt

A japán parlament megszavazta kedden, hogy Noda Josihiko pénzügyminiszter legyen az ország új miniszterelnöke.

A japán parlament alsóházában leadott érvényes 475 szavazat közül 308 szólt Noda mellett, majd a várakozásokkal ellentétben a kevesebb hatalommal rendelkező felsőházban is ő kapta meg a voksok többségét. Ezzel Noda Josihiko így ő lett a szigetország hatodik miniszterelnöke 2006 óta.

Az 54 éves politikusra nagy feladatok várnak: meg kell próbálnia egyesíteni a frakciókra szakadt kormánypártot, a Japán Demokrata Pártot (DPJ), helyre kell állítania a közvélemény bizalmát a politikában, és úrrá kell lennie a gazdasági-pénzügyi válságon.

Elődje, a kedden lemondását hivatalosan benyújtó Kan Naoto éppen erre való képtelensége miatt bukott meg alig 15 hónapig tartó kormányzás után.A 64 éves politikust – aki alig több mint egy évig volt miniszterelnök – kemény bírálatok érték amiatt, hogy kormánya nem képes megbirkózni az országot sújtó márciusi kettős csapás, a földrengés előidézte szökőár és az azt követő atomkatasztrófa következményeivel. Népszerűsége az utóbbi hónapokban 16 százalékra csökkent.

Noda helyzetét bonyolítja, hogy a felsőházban az ellenzéknek van többsége, így képes megakadályozni a kormány törvénykezési lépéseit. Az új kormányfő jelezte, hogy konzultálni akar az ellenzékkel az áfa mértékének (jelenleg 5 százalék) megkettőzéséről és egy, a márciusi cunami által elpusztított települések újjáépítését célzó pénzalap létrehozásáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik