Nagyvilág

50 ezren halhattak meg eddig a líbiai polgárháborúban

A felkelők vezetői meggondolatlanságnak nevezték, hogy Algéria befogadta a Kadhafi-családot.

A líbiai felkelők egyik katonai parancsnokának becslése szerint mintegy 50 ezer ember vesztette életét a polgárháborúvá szélesedett felkelés kitörése óta.

Az adatot a nyugati hegyvidékből Tripoli felé nyomuló, és a fővárost végül elfoglaló csapatokat vezető Hisám Buhagiar ezredes, az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) tagja közölte kedden.

Miszrátában és Zlítenben szerinte 15-17 ezer ember halt meg, és sokan vesztek oda a Nafúsza-hegységben is, akárcsak Adzsdábijában és Bregában – mondta a brit hírügynökségnek. Az utóbbi városok többször is gazdát cseréltek a háború során. Az ezredes az eltűnteket is veszteségként írta le, így jön ki az ötvenezres szám.

A líbiai felkelők politikai vezető testülete “nagy meggondolatlanságnak” nevezte, hogy Algéria befogadta Moammer Kadhafi megbuktatott líbiai vezető feleségét és három gyermekét. “Kadhafi és fiai a múlthoz tartoznak” – közölte az Átmeneti Nemzeti Tanács szóvivője Londonban.

Az algériai külügyminisztérium közlése szerint Kadhafi felesége, Szafia, lánya, Áisa és két fia, Hannibál és Mohamed hétfőn Algériába érkeztek. A tájékoztatás szerint Algír “szigorúan emberbaráti okokból” fogadta be Kadhafi családtagjait.

A felkelők “kormányának” szóvivője elmondta a Sky News brit tv-csatornának: az ÁNT-t főleg a két fiú érdekli, mert Líbiában körözik őket hűtlen kezelés, sikkasztás és nagy mennyiségű közpénz eltulajdonításának gyanújával. “Milliárdokról lehet szó” – fűzte hozzá.

Guma el-Gamati szóvivő “agressziónak” nevezte Algériának az utóbbi hónapokban Líbia iránt tanúsított magatartását. “Bizonyítékaink vannak rá, hogy az algériai kormány zsoldosokat engedett át Líbiába” – mondta. Algír szerinte az elmúlt fél évben üzemanyagot és fegyvereket szállított Líbiába, Kadhafi kormányának. Februárban és márciusban hét repülőgépet bocsátott Kadhafi rendelkezésére, hogy az ezredes zsoldosokat vigyen Líbiába – sorolta.

Algéria a világ több tucatnyi más országával ellentétben nem ismerte el az ÁNT-t, és sohasem követelte Kadhafi távozását. Múlt héten Algír megismételte, hogy “szigorúan semleges, nem hajlandó semmilyen módon beleavatkozni Líbia belügyeibe”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik