Nagyvilág

Táblát kapnak a roma helységnevek

A romák lakta településeken cigány nyelven is kifüggesztik a helységnévtáblákat Szlovákiában - írja az Új Szó címû pozsonyi napilap.

A szlovák kisebbségi nyelvhasználati törvény értelmében a romák által is lakott településeken 2012 júniusáig a helységek roma elnevezését is ki kell függeszteni.

Sok esetben a településeknek nincs cigány neve vagy nem tudnak róla a szlovák hivatalos szerveknél. A kormány kisebbségi bizottságának roma tagjaival együtt munkacsoport dolgozik a roma elnevezések felkutatásán – nyilatkozta az Új Szónak Juhász László, a szlovák kormányhivatal kisebbségi fõosztályának vezetõje.

A kisebbségi nyelvhasználati törvény értelmében akkor lehet egy település kisebbségi, például roma elnevezését is feltüntetni a falu vagy város közúti bejáratainál, ha a 2001-es népszámláláson lakosságának legalább 20 százaléka romának vallotta magát.

A kormányhivatal számításai szerint Szlovákiában 51 olyan település van, ahol kifüggeszthetõk a roma helynevek, fõként az Ólubló (Stara L’ubovna), Késmárk (Kezmarok), Poprád, Rimaszombat (Rimavská Sobota), Rozsnyó (Roznava), Varannó (Vranov nad Topl’ou) és Eperjes (Presov) környéki falvakban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik