Nagyvilág

Megvan az új japán kormányfő

Noda Josikiko pénzügyminiszter öt éven belül már a hatodik új miniszterelnöke lesz Japánnak.

A kormányzó Japán Demokrata Párt (DPJ) hétfőn megválasztotta elnökének Noda Josikiko pénzügyminisztert, aki ezzel gyakorlatilag kormányfő lett. Kedden ugyan még a parlamentnek is szavaznia kell róla, de az már csak formaság lesz, mert a DPJ-nek nagy többsége van a képviselőházban.

A 398 tagú DPJ-frakció másoldik körben választotta meg pártelnöknek az 54 éves Nodát, miután az első körben az öt jelölt közül egyik sem szerezte meg az abszolút többséget. A második fordulóban már csak a két legtöbb szavazatot kapott jelölt vett részt: Kaieda Banri, a gazdasági, kereskedelmi és ipari tárca 62 éves vezetője, valamint Noda. A versenyből kiesett másik három jelölt már a döntő szavazás előtt jelezte, hogy Nodát támogatja. A pénzügyminiszter végül 215-177 arányban nyert.

A leendő kormányfő nyíltan szorgalmazza, hogy csökkentsék a szigetország függőségét az atomenergiától. Emellett híve egy olyan adóreformnak is, amelynek keretében – az irdatlan méretű államadósság lefaragása érdekében – emelnék az adókat ,és kívánatosnak tartaná nagykoalíciós kormány létrehozását, amit azonban az ellenzék elutasít.

Noda személye vitatott a japán közvélemény szemében. A közelmúltban azzal keltett nagy feltűnést, amikor védelmébe vett olyan japán háborús bűnösöket, akiket a szövetségesek hadbírósága elmarasztalt a II. világháború után.

Japánban öt éven belül immár hatodik alkalommal választanak miniszterelnököt. Az előző kormányfő, Kan Naoto – aki alig több mint egy évig volt miniszterelnök – azután mondott le, hogy kemény bírálatok érték amiatt, hogy kormánya nem volt képes megbirkózni az országot sújtó márciusi kettős katasztrófa, a földrengés és szökőár, valamint az azt követő fukusimai atomkatasztrófa következményeivel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik