Nagyvilág

Megölték Kadhafi egyik fiát

Egy Tripoli melletti összecsapásban megölték Moammer el-Kadhafi fiát, Hamiszt - közölte hétfőn a líbiai felkelők egyik parancsnoka.

A hírt a líbiai felkelők kormánya megerősítette. Mohamed Allegi igazságügy-miniszter az AFP-vel azt közölte, hogy Hamisz Kadhafi a Tripolitól 80 kilométerre délre fekvő Tarhúnánál szombaton vesztette életét minden valószínűség szerint egy ütközetben. A 28 éves Hamisz, az ezredes legfiatalabb fia és az apjához hű hadsereg egyik elitalakulatának a parancsnoka volt.

Egy neve elhallgatásával nyilatkozó amerikai illetékes szerint Washington megbízható forrásból szintén a Kadhafi-fiú haláláról értesült.

Moammer el-Kadhafi megbuktatott líbiai vezető felesége és három gyereke hétfőn algériai területre lépett – jelentette közleményében az algériai külügyminisztérium.

Szafia, valamint lánya, Áisa, illetve fiai, Hannibál és Mohammed, valamint az ő gyermekeik reggel átlépték az algériai-líbiai határt – állt a dokumentumban.Kadhafi hollétéről nem közöltek új információt.

Az ANSA olasz hírügynökség hétfőn líbiai diplomáciai forrásokra hivatkozva arról adott hírt, hogy az ezredes Tripolitól 100 kilométerre délkeletre, Bani Valídban tartózkodik két fiával, Szaadival és Szaif al-Iszlámmal együtt. Bani Valíd továbbra is hű Kadhafihoz. Szombaton egy 60-80 autóból álló konvojt láttak a település irányába haladni.

Az információt az ENSZ főtitkárának, a Biztonsági Tanács elnökének, illetve Mahmúd Dzsibrílnek, a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) elnökének is tudomására hozták.

Kadhafi – akit nem láttak egy hete, Tripoli ellenzéki kézre kerülése óta – továbbra is veszélyt jelent Líbiára és az egész világra – hangoztatta a líbiai felkelők politikai szervének, az ÁNT-nek a vezetője hétfőn egy dohai tanácskozáson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik