Nagyvilág

Kínos kínai kémkedési ügyek egy kiszivárgott videón

Egy kínai tábornok eltusolt kínai kémkedési ügyekről beszél egy, az internetre kikerült felvételen.

Csin Jin-an tábornok a felvételen azt állítja, hogy az elmúlt évtizedben több kémkedésen kapott magas rangú kormánytisztviselőt sem ítéltek el tetteik miatt, mert azok túlságosan kínosak lettek volna a pekingi vezetésnek. A felvételből az nem derül ki egyértelműen, hogy hol és mikor készült, de úgy tűnik, hogy az előadás a kínai kommunista párt tagjainak zártkörű eligazításán hangzott el.

A tábornok mások mellett Li Pin korábbi dél-koreai nagykövetet említi, akit korrupció vádjával hét év szabadságvesztésre ítéltek. Csin elmondása szerint a diplomata valójában titkos információkat adott át Szöulnak, amellyel aláásta Kína tárgyalási pozícióját Észak-Koreával kapcsolatban, de ez túl kínos volt ahhoz, hogy a kínai nép elé tárják.

A tábornok szerint ugyanígy jártak el a kínai atomprogram egykori vezetőjével, akit tavaly novemberben életfogytig tartó börtönre ítéltek korrupciós vádak miatt, pedig valójában kínai atomtitkokat adott át egy másik országnak. Kang Zsihszin esete azért különös kínos volt a pártközpontra nézve, mert a férfi tagja volt a párt Központi Bizottságának, és az egyik legmagasabb rangú tisztségviselő volt, akit valaha is kémkedésen kaptak.

A kínai vezetésnek az országos videómegosztó-oldalakról sikerült kicenzúráznia a felvételt, de az felkerült a Kínában tiltott YouTube-ra, és így az egész világ láthatja.

A kínai védelmi minisztérium egyelőre nem reagált az esetre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik