Nagyvilág

Elismerték a líbiai felkelõket a csehek és az oroszok

Csehország szerint Líbia egyetlen törvényes képviselõje Átmeneti Nemzeti Tanács, és segítségüket ajánlották fel az ország újjáépítéséhez. A moszkvai líbiai követségre is kitûzték a felkelõk zászlóját.

A felkelõk zászlaja már világszerte több líbiai nagykövetségre kikerült a polgárháború kezdete óta.

A csehek együttmûködnének

Csehország Líbia egyetlen törvényes képviselõjének ismerte el a felkelõk által létrehozott Átmeneti Nemzeti Tanácsot (ÁNT) – közölte Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter hétfõn Prágában. “A helyzet alakulása oly mértékben megerõsítette az Átmeneti Nemzeti Tanács növekvõ súlyát, hogy reálisan a líbiai nép egyetlen törvényes politikai képviselõjévé vált” – áll a külügyminiszter által kiadott közleményben.

Schwarzenberg szerint a Cseh Köztársaság készen áll arra, hogy fejlessze együttmûködését az új líbiai kormányzattal, amelynek egyik legfõbb feladata elvezetni az országot a szabad választásokig. “Elsõsorban készen állunk arra, hogy azonnali humanitárius segítséget nyújtsunk. Ugyancsak szeretnénk részt venni Líbia háború utáni újjáépítésében, mégpedig úgy kétoldalú alapon, mint az Európai Unió, az ENSZ, a NATO stb. keretében. Felajánlhatjuk a demokratikus kormányzásra való átmenetben szerzett, sajátos tapasztalatainkat” – fejtette ki a külügyminiszter.

Schwarzenberg ugyanakkor a cseh kormány nevében részvétét fejezte ki a líbiai harcokban meghalt áldozatok családjainak.
A líbiai Átmeneti Nemzeti Tanácsot eddig mintegy félszáz állam ismerte el.

Moszkva kicserélte a zászlót

Kicserélték a líbiai felkelõk zászlójára Moammer Kadhafi líbiai vezetõ rezsimjének a lobogóját Líbia moszkvai követségén – közölte a követség szóvivõje hétfõn. “A döntést a nagykövet hozta meg” – mondta a szóvivõ. Arról eddig még nem született döntés, hogy a követségen lesznek-e a személyi változások, erre vonatkozóan késõbb a külügyminisztérium fog utasítást adni – tette hozzá.

A Kadhafi-éra zöld zászlaját – az Afrikai Unió zászlójával együtt – már csütörtökön eltávolították a követségrõl, de az újat, a felkelõk piros, fekete és zöld csíkos, félholddal és csillaggal díszített lobogóját nem tûzték ki azonnal, mert keresték a “megfelelõ kelmét”.

Tripoli régi szövetségeseként Oroszország júliusban nem ismerte el a líbiaiak hivatalos képviselõjének az Átmeneti Nemzeti Tanácsot, a felkelõk legfõbb irányító testületét. A múlt héten Dmitrij Medvegyev orosz elnök kijelentette, hogy Moszkva kész felvenni a kapcsolatot a felkelõkkel, ha azoknak sikerül egyesíteniük az országot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik