Nagyvilág

Tranzakciós adót sürget Párizs

A francia kormány konkrét eredményeket vár a G20-ak novemberi csúcsértekezletétõl a nemzetközi pénzügyi tranzakciós adó ügyében.

A francia pénzügyminiszter közölte: a javaslaton dolgoznak, azt szeptemberben az EU elé terjesztik és eltökélt szándékuk, hogy a novemberi cannes-i G20-as értekezletén eredményt érjenek el. Francois Baroint a Le Journal du Dimanche címû párizsi újság idézte. Elõzõleg a francia és a német pénzügyminiszter Párizsban megegyezett, hogy közös javaslatot terjesztenek az EU tagországai elé a jövõ hónapban. A francia pénzügyminiszter arról is szólt, hogy Franciaország és Németország 2013-tól tervezi a vállalati adóalap-számítás és a társaságiadó-kulcsok összehangolását, és ezzel példát akarnak mutatni Európának.

A tranzakciós, azaz egyes pénzügyi mûveletekre kivetett adó a pénzintézeteket terhelné, afféle irányított “bankadó” lenne, de attól eltérõen nem a pénzintézetek profitját, mérlegfõösszegét terheli, és nem is átfogóan egyes pénzügyi tevékenységeket vagy a pénzügyi alkalmazottak prémiumát sújtja, hanem elõre meghatározott pénzügyi mûveleteket, üzletkötéseket, ha és amikor azok megtörténnek. Pártolói szerint ez a fajta adó alkalmas olyan spekulációs ügyletek visszaszorítására, amelyeket a pénzügyi válságért felelõsnek tartanak, az adó ellenzõi viszont úgy vélik, megvalósíthatatlanul széles nemzetközi együttmûködés kellene a sikerhez, és még akkor sem biztos, hogy ez az adó kiegyensúlyozná a piacokat.

Az Európai Központi Bank elnöke, Jean-Claude Trichet a múltban többször hangoztatta, hogy a tranzakciós adó csak akkor mûködne, ha világszerte bevezetnék. A brit kormány is ellenzi, hogy az EU önállóan cselekedjék, mert attól tart, hogy az adó módfelett sújtaná a londoni Cityt, a világ egyik legnagyobb pénzügyi szolgáltató központját.

Az Európai Bizottság elvben szükségesnek tartja a tranzakciós adót. Június végén, elõterjesztvén a következõ hétéves, 2014-2020-as idõszakra vonatkozó közös költségvetési tervezetét, a lehetõségek között említette ezt a forrást is mint olyat, amellyel növelni lehetne a közös költségvetés közvetlen bevételeinek arányát. Több dokumentumban azonban a brüsszeli bizottság is utalt arra, hogy szélesebb nemzetközi együttmûködés is kellene.

A Nemzetközi Valutalap (IMF) tavaly óta több munkaokmányban fejezte ki kétségeit, de egyszersmind úgy véli, a pénzügyi tranzakciós adót “nem lehet elvetni adminisztratív alkalmazhatósági alapon”, vagyis mert nehéz bevezetni és beszedni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik