Nagyvilág

Megtörte a kormányt

Hisz a parlament elvi ígéretének: Indiában 12 nap után befejezte éhségsztrájkját a korrupcióellenes aktivista. A 74 éves Anna Hazare akciójával az utóbbi évtizedek legnagyobb tüntetéseit váltotta ki az országban, és a kormány hatalmát is megrendítette.

A férfi Újdelhi egyik központi terén több tízezer ujjongó híve elõtt ivott néhány korty kókusztejet, és evett egy kis mézet. A tömeg nemzeti zászlókat lengetett, Indiát éltette, és hazafias dalokat énekelt. A 74 éves férfinak elõzõleg csak hosszas huzavona után engedélyezték, hogy a parkban folytassa tiltakozó akcióját a korrupció ellen.

“Ez a tüntetés lecke volt a világ számára” – fordult a veterán aktivista a tömeghez. A híveinek mondott beszédét egyenes adásban közvetítette az országos televízió. Hazare kampánya átütõ sikert aratott a városi középosztályok és a falusiak körében egyaránt. Az idõs férfi azt akarta kikényszeríteni mozgalmával, hogy a kormányzat komolyan lépjen fel a mindent átszövõ korrupció ellen. A parlament elé került törvénytervezetet túl megengedõnek találta és azt követelte, hogy ne vonják ki a jogszabály hatálya alól a kormányfõt és más, magas beosztású hivatalnokokat. Manmohan Szingh miniszterelnök korábban teljesen indokolatlannak és antidemokratikusnak tartotta az akciót, de Hazare nagy támogatottsága meglepte az indiai kormányt. Pranab Mukherdzsi pénzügyminiszter szombaton, egy kilencórás parlamenti vita után már azt mondta a képviselõk elõtt, hogy “a Ház lélekben” elfogadja Hazare követelését. A honatyák padjukat verve üdvözölték a bejelentést, de a jogszabályt még csak a parlament illetékes bizottsága elé terjesztették.
“A parlament állást foglalt (…) és a parlament akarata a nép akarata” – nyugtázta a fejleményt Manmohan Szingh miniszterelnök az NDTV hírtelevíziónak nyilatkozva.

Hazare kampányának egyik fõ támogatója azt hangsúlyozta, hogy az éhségsztrájk kifejezte a lakosság érzéseit a korrupcióval szemben. “Hálásak vagyunk a miniszterelnöknek, aki figyelemre méltó vezetõi képességekrõl tett tanúbizonyságot tegnap a parlamentben – mondta Arvind Kedzsrival. – És hálásak vagyunk a képviselõknek is, akik meghallgatták az utca hangját.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik