Nagyvilág

Ausztriai hóvihar – bajban a magyar hegymászók

Helikopterrel mentettek meg több hegymászócsoportot, köztük az ÖAMTC osztrák autóklub közlése szerint két magyart is a hidegfront miatt támadt hóviharban szombaton Ausztriában.

Két budapesti hegymászó délután adott le segélyhívást arról, hogy a leesett új hó miatt a Dachstein déli oldalán rekedtek. A térségen átvonuló heves viharok miatt csak fél hétkor tudott a segítségükre indulni az ÖAMTC egyik mentõhelikoptere és a salzburgi rendõrség egyik helikoptere. Röviddel este hét óra után kezdõdött meg a mentésük. Az éjszaka közeledte miatt a mentõhelikopter pilótája úgy döntött, hogy kötelet eresztenek le, és úgy mentik ki õket. Fél órával késõbb kihûlve, de sérülések nélkül a schladmingi kórházba került a két magyar. “Szó szerint az utolsó pillanatban mentettük meg õket. A sziklafalon biztosan nem élték volna túl az éjszakát” – fogalmazott a közlemény szerint a pilóta.

Elõzõleg egy másik csapatot viszonylag könnyen, a hegyi felvonó segítségével biztonságba helyeztek. Az ORF rádió internetes cikke szerint õk is magyarok. Az ÖAMTC beszámolója szerint két cseh alpinistát rendõrségi helikopterrel szállítottak le a Dachsteinrõl. A salzburgi rendõrség egy vasárnapi közleményében arról adott hírt, hogy a Hochkönig-masszívumon két német hegymászó került bajba. Õk délután fél háromkor adtak le segélyhívást. A Königsjodler mászóösvény alsó egyharmadánál, mintegy kétezer-hatszáz méter tengerszint feletti magasságban jártak, amikor egy villámcsapás következtében mindketten megsérültek. Mentésük éjfél után fejezõdött be – közölte a rendõrség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik