Nagyvilág

Amerika túl van az Irén nehezén

Az Egyesült Államok keleti partvidéke túl van a legrosszabbon, amit a hurrikán okozhatott.

Vasárnap, magyar idő szerint az esti órákban Janet Napolitano amerikai belbiztonsági miniszter már a károk felméréséről beszélt és dícsérte a felkészülést. A nap folyamán a hurrikánból trópusi viharrá visszaminősített Irén tovább vonult New York környékéről Új-Anglia és Kanada keleti partvidéke felé. A több mint 800 kilométeres szélességben vonuló viharok következtében eddig 11 ember életét vesztette, és több mint 3 millióan maradtak áramellátás nélkül.

Napolitano hangsúlyozta, hogy a vihart megelőző elővigyázatossági intézkedések jelentősen csökkentették az emberveszteséget. A miniszter ugyanakkor figyelmeztetett rá, hogy a megáradt folyók továbbra is életveszélyesek. A miniszter szerint a kormány legfontosabb üzenete a keleti part lakói számára továbbra is az, hogy “még nem értünk ki az erdőből”.

A széllökések sebessége továbbra is meghaladhatja az óránkénti 100 kilométert, s New Jerseyből és az új-angliai területekről áradásokról érkeznek jelentések. New Yorkban Manhattan, Brooklyn és Queens egyes part menti területeit lepte el a víz.

A hurrikán érkezését megelőzően Michael Bloomberg, New York polgármestere mintegy 370 ezer ember evakuálását rendelte el. A szövetségi és a helyi vezetés szeme előtt a 2005-ös Katrina hurrikán esete lebegett intő példaként, amikor csaknem 4 ezer ember veszett oda a vihar következtében.

Az Irén nyomvonalán megkezdődött a hurrikán okozta – feltehetően dollármilliárdokban mérhető – károk felbecsülése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik