Nagyvilág

Román tûzoltásba csöppentek a magyar katasztrófavédelmisek

Váratlan feladata adódott szombaton Romániában egy magyar katasztrófavédelmi egységnek, amely Moldovába tart egy NATO-gyakorlatra; útközben Suceava megyében, egy faluban több ház kigyulladt, és a magyar egység segítségét is kérték az oltáshoz - mondta el Jackovics Péter õrnagy, a magyar alakulatok parancsnoka.

A magyar egység 20 kilométerre volt a falutól, amikor a segítségüket kérték. Mint a parancsnok elmondta, az illetékes román szervtõl engedélyt kértek és kaptak arra, hogy – román parancsnokság alatt – segítsenek az oltásban.
Hat ház égett a moldáv határtól 70 kilométerre fekvõ, Cornu Luncii faluban. Délig kettõt már sikerült eloltani, de a tûz tovább terjedt.

A magyar egység mentõtisztje és szakápolója két sérültet látott el. Jackovics Péter elmondta, nem lehet kizárni, hogy esetleg további sérültek vannak.

A tûz oltását nehezíti, hogy nincs elég víz a faluban, a magyar katasztrófavédelmi egység emberei szivattyúzzák a vizet kutakból a tûzoltóautók fecskendõihez.

Magyarország 20 fõs, összetett mentési feladatokat ellátó csapatot küldött a Moldovai Köztársaságban szombaton kezdõdõ, polgári védelmi feladatokra összpontosító NATO-gyakorlatra, amelyen összesen 34 NATO-tagállam és partnerállam mentõcsapata, illetve szakértõi, továbbá az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala és több nemzetközi civil szervezet képviselõi vesznek részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik