Nagyvilág

Öt hivatalos kormányfőjelölt van Japánban

Akit hétfőn megválasztanak pártelnöknek, az foglalhatja el egy nappal később a miniszterelnöki széket.

Az ötből igazán két jelöltnek van esélye, Maehara Szeidzsi korábbi külügyminiszternek és Kaieda Banrinak, aki a gazdasági, kereskedelmi és ipari tárca vezetője a japán kormányban.

A balközép DPJ erős emberének mondott Ozava Icsiro, aki a 398 fős parlamenti frakcióból a legnépesebb, 120-130 fős platform vezetője, péntek este bejelentette, hogy Kaiedát támogatja a hétfői frakciószavazáson. Az elismert közgazdász bírja Hatojama Jukió volt kormányfő támogatását, ami további nagyjából 40 szavazatot jelenthet. Ezzel megnőtt a 62 éves miniszter győzelmi esélye.

Az egyik fő különbség a két esélyes jelölt között, hogy a 49 éves Maehara – aki ha megválasztanának, Japán legfiatalabb miniszterelnöke lenne az ország II. világháború utáni történetében – szigorú biztonsági felülvizsgálat után újraindítaná a meglévő atomerőműveket Japánban. Kaieda ezzel szemben a jelenlegi 30-ról tíz éven belül 20 százalékra csökkentené az atomenergia arányát a japán áramtermelésben – ezzel párhuzamosan a jelenlegi egyről 20 százalékra növelné a megújuló energia részarányát -, és 40 éven belül bezárná az összes atomerőművet a szigetországban.

Japánban immár öt éven belül a hatodik miniszterelnököt választják meg. Az előző kormányfő, Kan Naoto – aki alig több mint egy évig volt miniszterelnök – azután mondott le, hogy kemény bírálatok érték amiatt, hogy kormánya nem volt képes megbirkózni az országot sújtó márciusi kettős csapás, a földrengés előidézte szökőár és az azt követő fukusimai atomkatasztrófa következményeivel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik