Nagyvilág

Algériába tartanak Kadhafi Mercedesei?

Hat páncélozott Mercedesbõl álló gépkocsikonvoj kelt át a határon Líbiából Algériába - jelentette szombaton a líbiai felkelõkre hivatkozva a MENA egyiptomi hírügynökség.

cáfolnak

Algéria a “leghatározottabban cáfolta” szombaton az egyiptomi hírügynökségnek azt a hírét, amely szerint páncélozott Mercedesekbõl álló autókonvoj lépett át az országba Líbiából.

Az értesülést – amely azt sejteti, hogy Moammer Kadhafi elûzött líbiai vezetõ és fiai elmenekültek Líbiából – egyelõre nem erõsítették meg független forrásból.

“Feltételezzük, hogy az autókban magas rangú líbiai tisztségviselõk ültek, lehet, hogy Kadhafi és fiai” – idézte az egyiptomi hírügynökség a líbiai felkelõk egy neve elhallgatását kérõ képviselõjét. Az illetõ a felkelõk katonai tanácsának tagja a Líbiai nyugati részén, Tripolitól 550 kilométerre délnyugatra, az algériai, líbiai és tunéziai határ találkozásánál fekvõ Gadámesz városban.

A beszámoló szerint a konvoj péntek délelõtt kelt át a határon az oázisnál egy olyan sivatagi nomád katonai alakulat parancsnokának a kíséretében, amely Kadhafi irányítása alatt állt.

A Líbiát majdnem 42 éven át irányító ezredest azóta nem találják, hogy a felkelõk hat napja bevonultak Tripoliba, és elfoglalták a város nagy részét.

Algéria – amely egyszer sem követelte nyilvánosan, hogy Kadhafi távozzon a hatalomból – a héten közölte: nem ismeri el a líbiai felkelõk vezetõ testületét, az Átmeneti Nemzeti Tanácsot (ÁNT) a szomszédos ország legitim képviselõjének, amíg az új vezetés határozottan nem kötelezi el magát amellett, hogy felveszi a harcot az al-Kaida nemzetközi terroristahálózattal Észak-Afrikában.

Egy algériai illetékes megjegyezte, már láttak a tv-ben nyilatkozni az ÁNT nevében egy olyan radikális iszlamistát, akit Algéria adott ki korábban Líbiának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik