Nagyvilág

Kadhafi nincs az USA célkeresztjében

Az Egyesült Államok elhatárolódott a líbiai vezetõ "levadászására" irányuló erõfeszítésektõl, mondván, sem az amerikai, sem a NATO-erõknek nem célpontja a szökésben lévõ Kadhafi.

Az ENSZ felhatalmazásával a NATO-nak nem Kadhafi elfogása a feladata, hanem a civil lakosság védelme – közölte Victoria Nuland amerikai külügyi szóvivõ, aki cáfolta, hogy amerikai katonák részt vennének az ezredes üldözésében. A Pentagon szóvivõje szintén azt mondta: nem beszélhet más tagállamok nevében, de a NATO és az Egyesült Államok, mint a szövetség része, nem üldözi Kadhafit. Dave Lapan jelezte, a NATO líbiai küldetése véget érhet akkor is, ha nem fogják el Kadhafit. Ha a civilek elleni támadások megszûnnek, az erõszak visszaesik és Kadhafi emberei feladják a harcot, az észak-atlanti szövetség befejezi líbiai misszióját, függetlenül Kadhafi sorsától – mondta.

Elõzõleg Liam Fox brit védelmi miniszter a Sky News Tv-nek azt mondta, a NATO is segíti a Kadhafi utáni kutatást, hírszerzéssel és felderítõeszközökkel. Az ellentmondásos nyilatkozatok után Nagy-Britannia washingtoni nagykövetségének szóvivõje a Reuters érdeklõdésére úgy válaszolt, el kell különíteni, mit tesznek a brit nemzeti erõk és mit tesz a NATO a líbiai nép védelmében, miközben Kadhafi még szabadlábon van. London minden segítséget megad, hogy az Átmeneti Nemzeti Tanács le tudja zárni a válságot.

ENSZ-megállapodás 1,5 milliárd dollár felszabadításáról

Két hét huzavona után az Egyesült Államok és a Dél-afrikai Köztársaság megállapodott 1,5 milliárd dollár felszabadításáról a külföldön befagyasztott líbiai javakból. Ez ezért fontos, mert így Washingtonnak nem kell szavazást kérnie a Biztonsági Tanácsban az említett összeg folyósításáról. Dél-Afrika, amely jelenleg a BT nem állandó tagja, makacsul ellenezte, hogy a pénzt közvetlenül a líbiai felkelõk politikai szervének, az Átmeneti Nemzeti Tanácsnak (ÁNT) folyósítsák. Szerinte ez egyet jelentene a tanács automatikus elismerésével.

A 1,5 milliárd dollár egyharmadát nemzetközi humanitárius szervezeteknek utalják át, 500 millió dollárt az ÁNT számláira utalnak bérkifizetésekre és az alapvetõ szolgáltatások finanszírozására, a maradék 500 millióból pedig egy nemzetközi líbiai alap üzemanyagot és létszükségleti cikkeket vásárolhat. A pénzt pár napon belül utalják az Egyesült Államokban befagyasztott líbiai javakból. Az összeget hivatalosan a BT szankcióbizottsága bocsátja rendelkezésre. A testület – a dél-afrikai kérésnek eleget téve – nem tesz említést határozatában az Átmeneti Nemzeti Tanácsról, hanem “az illetékes líbiai hatóságok” számára teszi elérhetõvé a pénzt.

A Biztonsági Tanács február 26-i határozatában részlegesen, majd március 18-án teljes egészében befagyasztotta a Líbia külföldi kinnlevõségeit. A szankcióbizottságot az elsõ, az 1970-es számú határozattal hozta létre. Az Egyesült Államok augusztus 8-án terjesztette be kérését 1,5 milliárd dollár felszabadításáról a szankcióbizottságnak, amely eddig konszenzus híján – a dél-afrikai ellenkezés miatt – nem tudott döntést hozni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik