Nagyvilág

Kadhafi szülővárosát bombázták a britek

Brit harci repülőgépek katonai célpontokat támadtak pénteken Szirt líbiai kikötővárosban.

A londoni védelmi minisztérium közlése szerint precíziós irányított rakétákkal lőttek egy nagy főhadiszállást, ahol egy nagy bunker van. Más NATO-gépek felfegyverzett gépjárműveket támadtak a város térségében. Szirt Kadhafi szülővárosa, Tripolitól 400 kilométerre, keletre fekszik. A minisztérium szerint a tunéziai határ térségében megsemmisítették Kadhafiék néhány még megmaradt nagy hatótávolságú légvédelmi rakétáját is.

Szirtnél a felkelők a vérontás megelőzése érdekében tárgyalásokkal próbálkoztak a színfalak mögött. A NATO ezzel párhuzamos légicsapásai azonban arra utalnak, hogy a szövetség kész megnyitni előttük az utat a hevesen védekező város felé. Liam Fox brit védelmi miniszter szerint Kadhafi rendszere Szirtben “még mindig háborút folytat Líbia népe ellen”. A NATO folytatja támadásait, s “a rendszernek el kell ismernie, hogy a játéknak vége” – mondta.

Ágyúzták Tripoli repterét

A Kadhafihoz hű haderő ágyúzta pénteken a líbiai főváros, Tripoli repülőterét, legalább egy repülőgép kigyulladt – jelentette a dubaji székhelyű al-Arabíja hírtelevízió. A tv értesülése szerint a repülőtér környékén lőtték egymást a felkelők és Kadhafi csapatai. A NATO légicsapást mért a katonákra.

Harcokat jelentettek pénteken a nyugati országrészből, ahol a kadhafista erők bekerítették a már felszabadított Zuára várost, és rakétákkal, aknavetőkkel lövik. A védők segítséget kértek. Zuára a Tripolit Tunéziával összekötő úton fekszik. Ha elesik, megnyílik a menekülés útja a még Kadhafiék kezén lévő határátkelő felé.

Hullahegyek és magukra hagyott kórházi betegek

A főváros egyik déli negyedében több tucatnyi, egyes források szerint mintegy nyolcvan holttestet találtak egy kórházban. A betegek szemmel láthatóan az ápolás teljes hiánya miatt haltak meg. Az épületet szombattól csütörtökig nem lehetett megközelíteni a harcok miatt. A páciensek egymás után meghaltak, leszámítva 17-et, akiket a Vöröskereszt még életben talált, és pénteken átszállított más kórházba. A negyedben éjjel óta nem folynak összecsapások.

A város egy másik pontján is találtak hullahegyeket: a Báb el-Azizíja komplexum környékén Kadhafi felhívására sokan hónapokkal korábban sátortáborba költöztek, ezzel mutatván ki, hogy nem ijednek meg a NATO légicsapásaitól. A táborban kéttucatnyi civil holttestet lehetett látni olyan körülmények között, amelyek arra utalnak, hogy kivégezték őket. Nem tudni, hogy ki a felelős a gyilkosságokért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik