Nagyvilág

Paks iránt érdeklõdnek az amerikaiak

A paksi atomerõmû bõvítését elemzi egy most nyilvánosságra került diplomáciai irat, amely a budapesti amerikai nagykövetségen készült. A Wikileaks portál több mint húsz, eddig ismeretlen diplomáciai táviratot tett hozzáférhetõvé a weboldalán.

A Wikileaks portál internetes oldalán szerda este 27 olyan diplomáciai sürgönyt tettek közzé, amelyet a budapesti amerikai nagykövetségrõl küldtek 2006 és 2010 között. A táviratok egyike sem titkos, de van köztük négy bizalmas irat – ezeket korábban már hozzáférhetõvé tette a portál -, 23 pedig újonnan vált elérhetõvé.

Az egyik, 2008 decemberében kelt távirat a paksi atomerõmû bõvítését elemzi. Az April H. Foley korábbi budapesti nagykövet által aláírt üzenetben azt írják, hogy Magyarország fontolgatja egy vagy két új reaktor építését a paksi atomerõmû területén, és a valószínû beruházás jelentõs lehetõségeket kínálhat az amerikai cégek számára is.

Az iratban emlékeztetnek arra, hogy orosz cégek dominálnak a magyar atomenergia-szektorban, amelyek több más nyugat-európai és ázsiai vállalattal együtt egy jövõbeli tenderen jelentõs versenyt jelenthetnek az amerikai cégeknek.

Poós Miklós, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium volt fõosztályvezetõ-helyettese az amerikai írás szerint biztosította a diplomáciai képviseletet arról, hogy nem a politika dönt majd a jövõbeli paksi tenderek eredményérõl, hanem az ajánlat minõsége és az ár.

Az üzenetet záró nagykövetségi kommentár ennek ellenére arra hívja föl a figyelmet, hogy a magyar kormánynak majdnem biztosan szerepe lesz a tender végsõ eredményében.

Az újonnan hozzáférhetõvé vált táviratok többsége Magyarország külpolitikájával, az amerikai külpolitikára adott reagálásokkal foglalkozik. A portál kereshetõ formában, egyedül tette közzé a táviratokat, jóllehet korábban neves lapokkal társulva ismertette az iratokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik