Nagyvilág

Mindenki Kadhafit keresi

Már a NATO is besegít Líbiában az arab ország vezetõje utáni kutatásba. Moammaer Kadhafi valószínûleg magával vitte az aranytartalék egy részét, s igyekszik pénzzé tenni, hogy szavatolja biztonságát. Közben a felkelõk a líbiai vezetõ szülõvárosát ostromolják.

Miután Tripolit elfoglalták, a felkelõk kelet felé tartanak, hogy bevegyék Moammer Kadhafi szülõvárosát, Szirtét. Legalább ezer olyan katonával kell harcolniuk, akik még kitartanak a líbiai vezetõ mellett.

A BBC tudósítója szerint nehézfegyverek zaja hallatszik a városból. A felkelõket meglepte, hogy Tripoli feladása után a kormányerõk még mindig komoly ellenállást tanúsítanak több városban is.

Az SAS is beszáll

Továbbra sem lehet tudni, hogy hol van Moammer Kadhafi. A NATO hírszerzéssel és felderítõeszközökkel segít a líbiai felkelõket irányító Átmeneti Nemzeti Tanácsnak (ÁNT) Kadhafinak és “a rezsim megmaradt tagjainak” felkutatásában.

A NATO elsõsorban légi felderítéssel segít – jelentette ki Liam Fox brit védelmi miniszter. Arra a kérdésre, hogy különleges alakulatokat is bevetnek-e Líbiában, például a brit hadsereg különlegesen kiképzett elitalakulatát, az SAS kommandót, a miniszter azt felelte: “Jelenleg nem közölhetünk semmit a különleges erõkrõl.”

Az SAS “kulcsszerepet játszott” a líbiai fõváros, Tripoli bevételét célzó hadmûveletek összehangolásában – írta a The Daily Telegraph címû londoni napilap. Az újság információi szerint az elitegység azt a parancsot kapta, hogy próbálja felkutatni Kadhafit.

Nála az aranytartalék

Moammer el-Kadhafi líbiai vezetõ szert tett az ország tízmilliárd dollárnyi aranytartalékának egy részére, és igyekszik pénzzé tenni, hogy szavatolja biztonságát, és hogy zûrzavart keltsen – jelentette ki a líbiai központi bank volt elnöke egy csütörtökön megjelent interjúban. Ferhat Bengdara szerint biztos, hogy megpróbálja lefizetni a törzseket és a milíciákat, hogy szavatolja személyes biztonságát, és hogy zûrzavart keltsen.

A menekülõ líbiai vezetõ hollétérõl Bengdara azt mondta, két eset lehetséges: vagy az algériai határ felé tart, vagy a délnyugati országrészbe, Fezzan régió székhelye, Szebha városa felé, amely közlekedési csomópont. Innen folytathatja útját akár Algéria, akár Niger, akár Csád felé, ráadásul a Kadadfa törzs (amelybõl Kadhafi származik) a helyi politikai és gazdasági élet megkerülhetetlen szereplõje.

Kiszabadult újságírók

A Corriere della Sera, a La Stampa és az Avvenire újságírói a fõvárost, Tripolit és a tõle 50 kilométerre nyugatra fekvõ az-Záviját összekötõ országúton autóztak, amikor civilek megállították õket és agyonlõtték a líbiai sofõrt. A csoport átadta a négy olaszt – három férfit és egy nõt – Moammer Kadhafi líbiai vezetõ embereinek. Az újságírókat elhurcolták Tripoliba. A bengázi olasz konzul szerint a líbiai fõvárosban egy lakásban õrizték õket. Kiszabadulásuk részletei egyelõre nem ismeretesek.

Szerdán, mint a The Washington Post honlapján áll, kiszabadult egy amerikai újságíró, Matthe VanDyke is, aki március óta raboskodott a tripoli Abu Szalim börtönben. VanDyke felhívta Baltimore-ban élõ édesanyját, s õ közölte a sajtóval, hogy fiát a Kadhafi-ellenes felkelõk szabadították ki.

Szerda délutánra minden Líbiában fogva tartott amerikai állampolgár kiszabadult – közölte az amerikai külügyminisztérium szóvivõje. Victoria Nuland szerint négy amerikai szerdán, az ötödik pedig a hét elején nyerte vissza a szabadságát. Az amerikai illetékesek a Líbiában az amerikai érdekeket is képviselõ magyar kormánnyal együtt dolgoznak a hazajuttatásukon.

Vérdíj

A líbiai vezetõ eltûnt tripoli rezidenciájából, amelyet kedden elfoglaltak a felkelõk. Kadhafi fejére átszámítva mintegy 1,7 millió dollár vérdíjat tûztek ki.

A felkelõk ötmilliárd dollár felszabadítását kérik az arab és a nyugati szövetségesektõl. Az Átmeneti Nemzeti Tanács azt szeretné, hogy az összeget az iszlám böjti idõszak, a ramadán végéig gyûjtsék össze a Kadhafi-rezsim külföldön befagyasztott javaiból. A pénzbõl fedeznék egyebek mellett az ország háborús újjáépítését, a sebesültek ellátását, a bérek kifizetését és a lakosság lefegyverzését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik