Nagyvilág

Ismét ukrán címer a vereckei honfoglalási emlékművön

A címert a szélsőséges Szvoboda párt tagjai helyezték el az emlékmű tetején, az ukrán függetlenség napján.

A párt kárpátaljai szervezetének közlése szerint a Szvoboda tagjai ukrán hősökről emlékeztek meg a Vereckei-hágón “a Kárpát-Ukrajnát védők kivégzésének helyszínén” augusztus 24-én, az ukrán függetlenség napján.A zakarpattya.net.ua ungvári hírportálon közzétett közlemény szerint az ünnepség részeként “a hágó legmagasabb pontján elhelyezték Ukrajna állami címerét” –.

Nyilatkozatához a Szvoboda fényképeket is mellékelt, amelyeken jól látható a honfoglalási emlékmű tetejére rögzített, háromágú szigonyt ábrázoló, fémből készült ukrán állami címer és a rendezvény tucatnyi résztvevője, akik kezükben pártzászlókat és ukrán nemzeti lobogókat tartanak, közülük többen az emlékmű kiszögellésein állnak. Az egyik képen az látható, amint egy pravoszláv pópa megáldja a magyar emlékműre szerelt ukrán címert. Az emlékművön jól kivehetők a fehér festékkel korábban rámázolt horogkeresztek nyomai.

A Szvoboda közleménye emlékeztet rá, hogy két évvel ezelőtt már tartottak hasonló rendezvényt a vereckei magyar emlékműnél, s akkor az emlékjel oldalára rögzítettek ukrán állami címert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik