Nagyvilág

Kiszabadultak a Líbiában elrabolt újságírók

Kiszabadult az a négy olasz újságíró, akit szerdán raboltak el fegyveresek Líbiában - jelentette az olasz sajtó.

Az újságírók kiszabadulásáról a Corriere della Sera című olasz újság számolt be, de részleteket egyelőre nem lehet tudni kiszabadulásuk körülményeiről.

Az olasz külügyminisztérium közlése szerint a négy olasz újságíró a Tripolit és a tőle 50 kilométerre nyugatra fekvő az-Záviját összekötő országúton autóztak, amikor civilek megállították őket és agyonlőtték a líbiai sofőrt. A csoport átadta a négy olaszt – három férfit és egy nőt – Moammer Kadhafi líbiai vezető embereinek, akik Tripoliba hurcolták őket. A bengázi olasz konzul szerint a líbiai fővárosban egy lakásban őrizték őket.

Az Avvenire újságírójának, Claudio Monicinek megengedték, hogy telefonáljon az újság milánói szerkesztőségébe, és számoljon be részletesen a történtekről. Monici elmondta, hogy elrablóik kifosztották őket, elvették vagyontárgyaikat, pénzüket és mobiltelefonjaikat.

Közben előkerült egy Tripoliban egy márciusban eltűnt amerikai újságíró. A 32 éves Matthew VanDyke szerdán telefonált Baltimore-ban élő édesanyjának. Elmondása szerint a líbiai fővárosban, az abu szalimi börtönben egy magáncellában raboskodott mindeddig, s rabtársai segítettek megszökni neki.

Szerda délutánra minden Líbiában fogva tartott amerikai állampolgár kiszabadult – közölte az amerikai külügyminisztérium szóvivője. Victoria Nuland szerint négy amerikai szerdán, az ötödik pedig a hét elején nyerte vissza a szabadságát. Az amerikai illetékesek a Líbiában az amerikai érdekeket is képviselő magyar kormánnyal együtt dolgoznak a hazajuttatásukon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik