Nagyvilág

Még állhat a zászló Strauss-Kahnnak

Miután Dominique Strauss-Kahn ellen ejtették a vádakat, máris megindult a találgatás arról, hogy visszatérhet-e a francia politikai élet frontvonalába. Tavasszal még õt tartották a legesélyesebbnek arra, hogy legyõzheti Nicolas Sarkozyt a jövõ évi elnökválasztáson, ezért több vezetõ szocialista politikus is szívesen venné, ha ringbe szállna a volt IMF-vezér.

Nemcsak Domique Strauss-Kahn és családja fogadta megkönnyebbülten a manhattani bíró döntését, hogy ejtette ellene a nemi erõszak vádját, hanem a francia szocialisták is. A Nemzetközi Valutaalap volt vezérigazgatója visszatérhet Franciaországba, ahol máris azt találgatják, hogy milyen szerepet játszhat a Szocialista Párt elnökválasztási kampányában.

Bár a büntetõjogi felelõsségre vonást megúszta, a májusi szexbotrány annyira megtépázta a volt francia gazdasági és pénzügyminiszter hírnevét, hogy a szocialisták feltehetõleg nem merik vállalni azt a kockázatot, hogy õt indítsák a jobboldali államfõ, Nicolas Sarkozy ellen a jövõ évi elnökválasztáson. Még akkor sem, ha Franciaországban a média és a szavazók is sokkal könnyebben megbocsátják a politikusok félrelépéseit, mint az Egyesült Államokban vagy az európai országok többségében.

Bár úgy tûnik, még nincs lefutva ez a meccs. Több szocialista politikus máris megkezdte a DSK-ként emlegetett közgazdász „rehabilitálását”. Az egykori kulturális miniszter, Jack Lang például úgy véli, hogy Strauss-Kahn nem szállhat ugyan ringbe az államfõi posztért, de királycsináló még lehet, sõt akár miniszterelnök is, ha a baloldal elnökjelöltje gyõz.

Franciaország nehéz gazdasági helyzete mindenképpen erõsítheti Strauss-Kahn befolyását. A 62 éves közgazdász-politikusra úgy tekintenek a franciák, mint aki képes kezelni a válságot. Nem csoda, hogy több szocialista politikus szívesen látná, ha mégis indulna az elnökségért, még akkor is, ha már lekéste azt a határidõt, amíg a szocialisták államfõjelöltjeinek be kellett nyújtaniuk jelentkezésüket az októberben esedékes jelöltválasztásra.

A közvélemény-kutatások szerint igen változó DSK megítélése. A CSA júliusi felmérése azt jelezte, hogy a franciák 62 százaléka nem szeretné, hogy jelöltesse magát. Miután azonban kiderült, hogy valószínûleg mégsem állnak meg az ellene felhozott vádak, ugyanilyen arányban mellé álltak a megkérdezettek.

Az mindenestre megnyugtathatja a Szocialista Pártot, hogy a BVA intézet május végén, Strauss-Kahn szexbotránya után készített felmérése azt mutatta, hogy a szocialisták fõtitkára, Martine Aubry és a párt korábbi vezetõje, François Hollande is legyõzné Nicolas Sarkozy elnököt a választás elsõ fordulójában.

Francois Hollande tegnap azt mondta: Strauss-Kahnon múlik, hogy mit tesz, miután összeszedi magát a történtek után. Hozzátette, hogy ilyen képességû ember mindenképpen „hasznos lehet az országnak a következõ hónapokban és években.”

Martine Aubry nem találgatott Dominique Strauss-Kahn jövõbeli szerepérõl, csak annyit mondott, hogy nagyon kedveli a volt IMF-vezért, és nagyon megkönnyebbült, miután ejtették ellene a vádakat. Elemzõk szerint, ha DSK nem jelölteti magát, akkor valószínûleg Aubryt támogatja majd.

A Le Monde egyik szerkesztõje szerint visszaüthet a szocialistákra, ha DSK visszatér a politikai porondra. Sylvie Kauffmann emlékeztet arra, hogy a Nemzeti Front elnökjelöltje nõ, és Marine Le Pen a kapmpányban minden bizonnyal igyekszik majd befeketíteni Strauss-Kahnt nõügyei miatt.

Dominique Strauss-Kahnt május 14-én vették õrizetbe egy New York-i szobalány vádjai alapján. A botrány után lemondott az IMF élérõl. Közben egy francia újságírónõ is beperelte egy évekkel ezelõtti szexuális zaklatás miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik