Nagyvilág

Vérdíj Kadhafi fejére

Amnesztiát ígér az Átmeneti Nemzeti Tanács azoknak a kormánykatonáknak, akik élve vagy halva elõkerítik Moammer Kadhafit, sõt fizetnének is ezért. A líbiai vezetõ rádióüzenetében azt ígérte, hogy a hozzá hû erõk a gyõzelemig vagy a halálig harcolnak, és azt állítja, hogy csak taktikai okokból hagyta el tegnap tripoli fõhadiszállását.

Kétmillió líbiai dínárt (mintegy 1,7 millió dollárt) ajánlott föl egy benghazi üzletember annak, aki élve vagy halva elõkeríti Moammer Kadhafit – közölte az Átmeneti Nemzeti Tanács vezetõje. Musztafa Abdul Dzsalil azt is bejelentette, hogy amnesztiát kap a líbiai vezetõ környezetébõl az, aki segít õt kézre keríteni.

Moammer Kadhafi reggel az al-Urubah nevû tripoli rádióban üzent a világnak. A hangfelvételen arról beszélt, hogy visszavonulása a Bab al-Azizia nevû bunkerébõl csupán taktikai lépés volt. A líbiai vezetõ azt azt ígérte, hogy a hozzá hû erõk “a gyõzelemig vagy a halálig, de ellenállnak az agressziónak”. Az al-Rai televízió hamarosan közzéteszi teljes terjedelmében Kadhafi nyilatkozatát.

A lázadók tegnap kora este foglalták el a Kadhafi tripoli fõhadiszállását. A Báb el-Azizíja épületegyüttest védõ katonák egy órán át tartották a létesítményt, majd feladták az ellenállást. Néhány órával késõbb a lázadók közölték, hogy sem a líbiai vezetõ, sem fiai nem voltak a fõhadiszálláson.
Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió arról számolt be, hogy a felkelõk egy Kadhafi-szobor letört fejét rugdosták a földön az ostrom után.

A BBC tudósítója szerint a líbiai fõváros néhány kerületében továbbra is harcok vannak a kormánycsapatok és a felkelõk között, ennek ellenére az emberek már a gyõzelmet ünneplik.
Tripoli egyes részei továbbra is az ezredes kormányának fennhatósága alatt vannak. A Rixos hotelt is kormánykatonák ellenõrzik, és nem engednek ki onnan negyven külföldi újságírót.

A felkelõk politikai szerve, az Átmeneti Nemzeti Tanács közölte, hogy a Tripoliért vívott harcok három napja alatt több mint 400 ember vesztette életét, több mint kétezren pedig megsebesültek.

A líbiai felkelõk kormánya tiszteletben tartja a Moamer Kadhafi idejében kötött valamennyi olaj- és gázszerzõdést, köztük azokat is, amelyek kínai cégekkel jöttek létre – jelentette be Ahmed Dzsehani, a kormány helyreállítási munkákkal megbízott képviselõje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik