Nagyvilág

Csak DSK-t rázta meg az amerikai földrengés

A volt IMF-vezér csak ma kapja vissza útlevelét. Nem okozott komoly károkat az Egyesült Államok keleti partvidékét megrázó, 5,8-as erejû földrengés kedden.

A föld Virginia állam Mineral körzetében mozgott, centruma 6 kilométer mélyen volt, de Rhode Islanden és New Yorkban is érzékelték. Az Egyesült Államok geológiai intézete 5,9-rõl 5,8-ra módosította a földmozgás erejét. Washingtonban, New Yorkban elõvigyázatosságból számos irodaházat kiürítettek a földrengés után. Washingtonban bezárták és evakuálták a nemzeti mûemlékeket és emlékhelyet, kiürítették a Pentagont és a Capitoliumot, a Fehér Házat – jelentette korábban a CNBC.

A fõvárosban a legnagyobb kár a nemzeti katedrálisban keletkezett: a 30 emelet magasságú neogótikus épület központi tornyáról letört és a földre zuhant három sarokcsúcs, a negyedik pedig elhajlott. A Capitolium épületében kisebb károk keletkeztek, a Kupolaterem (Rotunda) és a Szoborcsarnok padlóján vakolat és gipsz darabkák hevertek.
New Yorkból sem károkat, sem áldozatokat nem jelentettek. Az egyetlen “kivétel” a szexuális erõszakkal vádolt Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap volt vezérigazgatója volt, akit mindössze negyedórás tárgyalás alatt mentettek fel minden vádpont alól. A földrengés miatt kiürítették a bíróságot is, így a francia Strauss-Kahn mégsem kapta vissza útlevelét, arra várnia kell szerdáig. A földrengés után másfél órával a keleti part minden repülõterén helyreállt a rend. Az egyetlen problémát az okozta, hogy a földön várakozó, illetve késve leszálló repülõgépek utasai – miután egyszerre engedték be õket – hatalmas sorokban vártak az ellenõrzésre.

A Martha’s Vineyard nevû üdülõhelyen pihenõ Barack Obama elnököt tájékoztatták a földrengésrõl, s miután nem történt rendkívüli esemény, az elnök vissza is tért a golfpályára.
Néhány perccel a földrengés után már meg is jelentek az elsõ aranyköpések a Twitter közösségi hálózaton.
“Az S and P leminõsítette a földrengést 2.0-ra” – írta az egyik mókázó, utalva arra, hogy a nemzetközi hitelminõsítõ a közelmúltban megvonta a legjobb adósnak járó besorolást az Egyesült Államokból. Mások a republikánus elnökaspiránsokon köszörülték a nyelvüket. “Rick Perry cáfolja, hogy földrengés történt”, Michele Bachmann azt ígéri, hogy minden amerikai földrengés erejét 2,9-esre csökkenti. New Jersey kormányzója, Chris Christie – aki nagydarab ember – éppen most “ugrott be ” az elnökválasztási versenybe…
Nem kímélték Obamát sem. “Csak egy 5,9-es erejû földrengés volt Washingtonban. Obama azt akarta, hogy 3,4-es legyen, de a republikánusok 5,9-et akartak, így kompromisszumot kötött” – írta valaki.
Képek is érkeztek a washingtoni “pusztításról”. Az egyik fotón egy kissé megbillent szemetes látható, a másikon pedig egy kis felborult mûanyag szék hever a pázsiton.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik