Nagyvilág

Elfogták az ismert orosz újságírónő elleni merénylet szervezőjét

Elfogtak egy nyugalmazott rendőr alezredest, aki a gyanú szerint megszervezte Anna Politkovszkaja meggyilkolását.

Ezt kedden este közölte a Novaja Gazeta című orosz ellenzéki lap sajtótitkára, Nagyezsda Pruszenykova, és a hírt nem sokkal később megerősítette Vlagyimir Markin, a Nyomozati Bizottság szóvivője.

Szergej Szokolov, a lap főszerkesztő-helyettese az Interfax hírügynökségnek elmondta: a nyugalmazott rendőrről, bizonyos Dmitrij Pavljucsenkovról, a belügyminisztérium egyik nyomozó osztályának volt vezetőjéről feltételezik, hogy ő hozta létre a gyilkosságot végrehajtó csoportot, figyeltette Politkovszkaját, továbbá ő adta át a gyilkos fegyvert és a hangtompítót az elkövetőnek.

Vlagyimir Markin, a nyomozati bizottság szóvivője a hírt megerősítve azt mondta: a rendőr alezredes pénzt kapott azért, hogy megszervezze a gyilkosságot.

Anna Politkovszkaját 2006. október 7-én lőtték le annak a moszkvai háznak a bejárata előtt, ahol lakott. Az újságírónő főleg a csecsenföldi eseményekről, az ottani jogsértésekről szóló írásaival keltett feltűnést, de bírálta Vlagyimir Putyin akkori orosz államfőt is.

2009-ben három csecsen testvért és egy negyedik vádlottat bizonyítottság hiányában fölmentettek, a Legfelsőbb Bíróság azonban új eljárást rendelt el. Május végén Csecsenföldön elfogták Rusztam Mahmudovot, azt a csecsen férfit, aki a vád szerint leadta a gyilkos lövéseket. A férfit állítólag két testvére, Dzsabrail és Ibrahim segítette.

Az orosz igazságszolgáltatás és főleg a sajtó nem is csinált titkot abból, hogy bérgyilkosság történt, de a megrendelőkre vonatkozóan mindeddig legfeljebb homályos célzások láttak napvilágot. A meggyilkolt újságírónő kollégái és hozzátartozói azt mondták, addig nem lehet igazságszolgáltatásról beszélni, amíg nem találják meg, és nem ítélik el a gyilkosság megrendelőit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik