Nagyvilág

Módosítják a szlovák állampolgársági törvényt

Szlovákia lehetővé teszi, hogy állampolgárai több állampolgársággal rendelkezzenek, a szokásos nemzetközi elvek alapján.

Ebben egyeztek meg a négypárti szlovák kormánykoalíció vezetői a keddi koalíciós tanácson – közölte újságírókkal Ján Figel, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) elnöke az ülés után. Figel szerint ilyen elfogadott nemzetközi elvnek számít például a hosszabb tartózkodás az adott országban, illetve az ottani rokoni kapcsolatok. Az elképzelés további részletei egyelőre nem ismeretesek.

A Robert Fico volt miniszterelnök vezette korábbi kormánykoalíció által tavaly módosított szlovák állampolgársági törvény alapján automatikusan elveszíti eredeti állampolgárságát minden olyan szlovák állampolgár, aki felvette egy másik ország állampolgárságát. A módosítás reagálás volt a határon túli magyarok könnyített honosítását lehetővé tevő magyarországi parlamenti döntésre.

A tavalyi választások után hatalomra került jobbközép kormánykoalíció ígéretéhez híven már több alkalommal próbálkozott a sokat vitatott ún. ellentörvény módosításával, de sikertelenül, mert ebben a témában a koalíció soraiban sem volt egység.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik