Nagyvilág

Magyarország a lázadók szervezetét tekinti a líbiai nép törvényes képviselőjének

A magyar kormány a felkelőket vezető Átmeneti Nemzeti Tanácsot tekinti a líbiai nép törvényes képviselőjének.

Ezt a Külügyminisztérium közölte az MTI-vel. A tárca – amely az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) “katonai győzelme” kapcsán bocsátotta ki a közleményt – üdvözölte, hogy az ÁNT “átvette Líbia vezetését”. A minisztérium szerint ez lehetőséget nyit a kibontakozásra.

A Külügyminisztérium emlékeztetett: az ÁNT külügyi vezetőjével Martonyi János márciusi egyiptomi látogatása során találkozott. A magyar diplomácia vezetője a találkozó után elküldte megbízottját Líbia második legnépesebb városába, a felkelők központjába, Bengáziba, és a Külügyminisztérium rajta keresztül hónapok óta kapcsolatot tart fenn az ÁNT vezetőivel.

A minisztérium értékelése szerint az ÁNT győzelme jelentette fordulat történelmi esély a demokratikus líbiai jogállam kiépítésének megalapozására. Magyarország támogatja az ÁNT erőfeszítéseit, amelyek az ország belső helyzetének megszilárdítására irányulnak – írta a tárca, hozzátéve: az ÁNT a törvényesség szellemében remélhetően mielőbb helyreállítja a rendet és biztonságot, és megteszi a szükséges lépéseket a konszolidációhoz, az ország újjáépítéséhez.

A Külügyminisztérium a magyar diplomácia kiemelkedő sikereként értékelte a Tripoliban működő magyar nagykövetség munkatársainak eddigi tevékenységét, akik “a bizonytalan polgárháborús helyzetben helytálltak az Európai Unió, az Amerikai Egyesült Államok, Görögország, Horvátország, Kanada és Olaszország érdekeinek líbiai képviseletében is”.

Nyugati hírügynökségi jelentések szerint kedden heves összetűzés robbant ki Tripoliban Moammer Kadhafi líbiai vezető katonai támaszpontja körül, és a város több pontján utcai harcok folynak a Kadhafit támogató erők és a lázadók között. A NATO figyelmeztetett: a helyzet Tripoliban továbbra is nagyon veszélyes, egyúttal közölte, a szövetség folytatja a 69 éves vezető mellett álló erők bombázását, ha nem adják fel a küzdelmet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik