Nagyvilág

Kadhafit nem találják a felkelõk

Még mindig heves harcok vannak Tripoliban a felkelõk és a kormánycsapatok között. Az ellenzékiek teljes sikerét megkérdõjelezi, hogy meglepetésre megjelent a Kadhafi utódjának tekintett Szeif al-Iszlám, akirõl korábban a lázadók azt állították, hogy elfogták. Moammer el-Kadhafit nem találták a rezidenciáján.

Robbanások hallatszanak a Moammer Kadhafi központi bázisának számító Bab al-Azízija épületegyüttesnél Tripoliban. A felkelõk megtámadták a líbiai vezetõ fõhadiszállását be is jutottak. A NATO elõzõleg bombázta az épületet, ahol sûrû füstoszlopot lehet látni.

Miután bejutottak a felkelõk, a vezetõjük azt adta hírül, hogy nem találták meg Moammer el-Kadhafit.

“A Báb el-Azizíja épületegyüttes teljesen az ellenõrzésünk alá került, Kadhafi ezredes és a fiai nincsenek ott. Senki sem tudja, hogy hol vannak” – mondta egy Bengáziban tartott tájékoztatón Ahmed Omár Bani ezredes.

A felkelõk vezetõ szerve, az Átmeneti Nemzeti Tanács egy másik szóvivõje Londonban azt mondta, hogy “nem hiszik, hogy elhagyta volna az országot. Szerintük még Líbiában van, vagy Tripoliban, vagy a közelében. Elõbb-utóbb megtalálják. Ha él, letartóztatják – ez lenne a háború legjobb kimenetele – vagy megölik, ha ellenállást tanúsít” – mondta Gama el-Gemáti.

Egy orosz tisztségviselõ állítólag beszélt Kadhafival telefonon, és a líbiai vezetõ megerõsítette: a végsõkig harcolni fog.

A Reuters információi szerint olyan alagutak futnak az épület alatt, amelyek összekötik több városnegyeddel, így onnan is irányíthatják a kormánycsapatokat.

A CNN tudósítása szerint a fõvárosban továbbra is veszélyes az utcára menni, mert tele van orvlövészekkel. A kormánycsapatok máshol sem adták még föl. A NATO közölte, hogy három Scud rakétát lõttek ki a líbiai vezetõ szülõvárosa, a Tripolitól keletre fekvõ Szirt környékérõl a felkelõk kezén lévõ Miszráta felé.

A líbiai kormányszóvivõ, Mussza Ibrahim azt állítja, hogy a kormánycsapatok ellenõrzik a fõváros háromnegyed részét. Ezzel szemben Mustafa Abdul Dzsalil, az Átmeneti Nemzeti Tanács vezetõje tegnap este azt mondta, hogy Tripoli 95 százalékát uralják.

Az ellenzéki harcosok soraiban zavart keltett, hogy Tripoliban reggel megjelent Moammer Kadhafi fia, Szeif al-Iszlam, akirõl vasárnap a lázadók azt állították, hogy õrizetbe vették. A líbiai vezetõ utódjának tekintett Kadhafi-fiú hívei körében arról beszélt, hogy a kormánycsapatok megtörik az ellenzéki offenzívát, és gyõzni fognak.

A BBC szerint Kadhafi másik õrizetbe vett fia, Mohammed is kiszabadult fogságából.

A francia és az amerikai elnök megállapodott a líbiai katonai mûveletek folytatásában mindaddig, amíg szükség van rá – jelentette be kedden az Elysée-palota.

Nicolas Sarkozy és Barack Obama “hosszú” telefonbeszélgetést folytatott, és a közlemény szerint elégedettségüket fejezték ki “az Átmeneti Nemzeti Tanács erõinek döntõ sikerei miatt”, s egyetértettek abban, hogy a Kadhafi-rendszer vége “közel van és elkerülhetetlen”. A katonai támogatást addig folytatják, amíg “Kadhafi és klánja le nem teszi a fegyvert”.

A Magyar Külügyminisztérium üdvözölte, hogy az Átmenti Nemzeti Tanács (ÁNT) átvette Líbia vezetését. A magyar kormány az ÁNT-t tekinti a líbiai nép törvényes képviselõjének.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik