Nagyvilág

Eddig 1400 brit zavargó állt bíróság elé

Eddig több mint 1400 ember állt bíróság elé a hónap eleji zavargásokkal összefüggésben Angliában.

A brit igazságügyi minisztérium adatai szerint a bíróság elé állított emberek közül 157-et ítéltek el, 327-et óvadék ellenében szabadlábra helyeztek, és 800-an továbbra is őrizetben maradnak. Ez azt jelenti, hogy a bíróság elé kerültek 62 százaléka marad őrizetben, holott ez az arány általában 10 százalék.

A londoni rendőrség tiltakozik azon vádak ellen, amelyek szerint a rendőrök olyan utasítást kaptak volna, hogy minden esetben azt javasolják, tartsák őrizetben a gyanúsítottakat, és senkit se engedjenek óvadék ellenében szabadon.

A The Guardian című brit lap keddi számában olyan dokumentumot idézett, amely állítólag a rendőröknek a zavargások alatt kiadott utasításokat tartalmazta. A dokumentum szerint a rendőrség “stratégiai döntést hozott, hogy minden esetben szorgalmazzák az őrizetben tartást a rendőrőrsön és később a bíróságon is”.

A lap szerint ez az utasítás megmagyarázhatja, hogy miért nem érték be figyelmeztetéssel a kisebb bűncselekmények elkövetőinek esetében, illetve miért nem helyezték óvadék ellenében szabadlábra azt a 23 éves férfit, aki 3,50 font értékben lopott ásványvizet.

A londoni rendőrség tagadja, hogy ilyen utasítást adott volna ki. Szóvivőjük közölte: az igazságügyi tárca frissen közzétett adatai is ezt bizonyítják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik