Nagyvilág

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa elítélte Szíriát

Az elfogadott dokumentum erőteljes bírálata a módszereknek, amelyekkel Aszad elnök megpróbálja letörni az uralma elleni tiltakozást.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa kedden nagy szavazattöbbséggel olyan határozatot fogadott el, amely elítéli a szíriai hatóságok által a rendszerellenes tüntetőkkel szemben alkalmazott erőszakot és követeli, hogy Damaszkusz működjön közre a március óta elkövetett atrocitások kivizsgálásában.

A 84 tagú testület 33:4 arányban fogadta el a dokumentumot. Rá szavazott a Tanács valamennyi arab tagja, ellene volt viszont Ecuador, Kína, Kuba és Oroszország. Negyvenhét ország tartózkodott.

Az eredeti határozattervezetet az orosz és kínai vétótól tartva a szövegezők jelentősen enyhítették, s az emberi jogok súlyos megsértésére utaló címét is megváltoztatták. Ennek ellenére a dokumentum erőteljes bírálata azoknak a módszereknek, amelyekkel Bassár el-Aszad szíriai elnök megpróbálja letörni az uralma elleni tiltakozást.

A Tanács “erőteljesen elítéli azt, hogy a szíriai hatóságok folyamatosan súlyos és szisztematikus emberijog sértéseket követnek el, például önkényes kivégzéseket hajtanak végre, túlzott erőszakot alkalmaznak, gyilkolják és üldözik a tiltakozókat és az emberi jogok védelmében fellépőket, önkényesen fogva tartanak embereket, erőszakosan eltüntetik őket, s foglyokat, köztük gyerekeket kínoznak és rosszul bánnak velük”.

A Szíriát a Tanácsban képviselő diplomata teljes mértékben politikai indíttatásúnak nevezte a határozatot, de közölte, hogy országa “valamikor a közeljövőben” kész fogadni egy ENSZ által az emberi jog megsértésének vizsgálatára kiküldött csoportot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik