Nagyvilág

Élve akarják Kadhafit

Nagy-Britannia, Olaszország, Németország, Belgium, Svédország, Franciaország és Kína egyaránt üdvözölte a Kadhafi-rezsim széthullását, s további támogatásukról biztosították a líbiai népet.

Egy ellenzéki harcos beszámolója szerint még mindig fegyverropogás hallatszik Tajurában, Tripoli keleti részén. A férfi az al-Dzsazíra televíziónak azt mondta, hogy csaknem negyvenen megsebesültek a harcokban. Arról is beszélt, hogy zsoldosokat is láttak a környéken.

Musztafa Abdul Dzsalil, a Líbiai Lázadók Tanácsának vezetõje elismerte, hogy a felkelõk még nem teljesen tartják ellenõrzésük alatt a fõvárost. Sajtóértekezletén arról is beszélt, hogy reményei szerint élve sikerül elfogni Moammer Kadhafit, hogy bíróság elé lehessen állítani.

A felkelõk Tripoliban elfoglalták az al-Dzsamahiríja állami televíziót. Egyik szóvõjük a Reuters hírügynökséggel közölte, hogy a tévé ostromakor több katonát megöltek. Heves harcok folynak a tunéziai határ közelében a Moammer Kadhafihoz hû kormánycsapatok és a lázadók között – jelentette az al-Aarabija televízió. Egyiptom és az Arab Liga fõtitkára is támogatásáról biztosította a felkelõket.

Közben a nemzetközi világ már a Kadhafi utáni korról beszél.
David Cameron brit kormányfõ szerint Moammer Kadhafi uralma széthullóban van, és kétségtelenül nehéz napok jönnek, de a líbiaiak közelebb kerültek egy szebb jövõ eléréséhez. “Nagy-Britannia büszke lehet arra a szerepre, amelyet a közelmúltbeli eseményekben játszott, de az ország jövõje és Kadhafi sorsa elsõsorban maguktól a líbiaiaktól függ” – jelentette ki a miniszterelnök, aki azt szeretné, ha Kadhafit felelõsségre vonnák tetteiért.

Szétesett a klikk

“Kína tiszteletben tartja a líbiai emberek választását, és reméli, hogy az ország helyzete hamarosan stabilizálódik, az emberek élete pedig visszatérhet a normális kerékvágásba” – áll a kínai külügyminisztérium által kiadott közleményben. A külügyi tárca véleménye szerint Kína (az országot egyébként komoly gazdasági kapcsolatok fûzik Líbiához, ahonnan a polgárháború kezdetén 36 ezer kínai vendégmunkást menekített ki) kész arra, hogy együttmûködjön a nemzetközi közösséggel és pozitív szerepet vállaljon Líbia majdani újjáépítésében.

Fredrik Reinfeldt svéd kormányfõ úgy véli, megvan a remény arra, hogy Líbiában a lázadók elõrenyomulása a Kadhafi-rendszer végét jelentheti, ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy még sok a bizonytalanság. “Megvan a remény, de még sok dolog rosszra fordulhat a következõ napokban” – jelentett ki a közszolgálati rádióban. Carl Bildt svéd külügyminiszter melegen üdvözölte az új kezdetet Líbiában. “A Kadhafi-klikk gyorsan szétesik. Líbiának most rendezett átmenetre van szüksége, és egy igazi demokratikus államot kell létrehozni, ami óriási feladat, az ENSZ-nek is segítenie kell majd ebben” – írta blogjában.

Befellegzett Kadhafinak

“Nyilvánvaló, hogy a Kadhafi-fiúk elfogása döntõnek bizonyult” – hangsúlyozta Franco Frattini olasz külügyminiszter a Sky TG24 hírtelevízióban. Véleménye szerint meghaladta az idõ azt az eshetõséget, hogy Kadhafi esetleg számûzetésbe vonuljon. “A líbiai vezetõt a Nemzetközi Büntetõbíróság elé kell állítani” – jelentette ki a tévéinterjúban az egykori gyarmattartó Olaszország külügyminisztere.

Fegyvereik letételére szólította fel a Moammer el-Kadhafi líbiai vezetõhöz hû erõket közleményében Nicolas Sarkozy francia elnök, egyúttal további támogatásáról biztosítva a felkelõket. A francia vezetõ keményen elítélte Kadhafi “felelõtlen és elkeseredett” felszólításait a harcok folytatására. A francia elnök szerint a líbiai katonai fejlemények és az átállások növekvõ száma azt bizonyítja, hogy Kadhafinak és rezsimjének befellegzett.

“A líbiai nép hatalmas szenvedést élt át Kadhafi négy évtizedes uralma alatt….Itt az ideje az új Líbia megteremtésének, a szabadság, és nem a félelem, a demokrácia, és nem a diktatúra, a többség akarata, és nem kevesek szeszélye alapján. Az átmenetnek békésen kell eljönnie. Most kell érkeznie, és a líbiai népnek kell irányítania, meghatároznia” – fogalmazott Anders Fogh Rasmussen. A NATO-fõtitkár elmondása szerint a NATO kész együttmûködni a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanáccsal, amely nagy felelõsséget visel a helyzet alakulásáért.

A német kormány felszólította a líbiai vezetõt, hogy adja fel hatalmát, mert elvesztette minden legitimitását. “Kadhafi ezredesnek távoznia kell” – jelentette ki Steffen Seibert kormányszóvivõ. Országa nevében támogatást ígért ahhoz, hogy a líbiai átmeneti kormány és mindazok az erõk, amelyek az elmúlt hetekben eltökélték, hogy véget vetnek Kadhafi uralmának, megvessék egy hatalomváltás alapjait. Angela Merkel egy televíziós interjúban Németország támogatásáról biztosította a líbiai népet. A német kancellár elengedhetetlennek nevezte Kadhafi azonnali távozását, utalva arra, hogy a vérontás csakis így kerülhetõ el.

Valami más kezdete

“Líbiában közeledik a végkifejlet, és a NATO-nak sürgõsen döntenie kell arról, milyen magatartást tanúsítson a felkelõk gyõzelme után” – nyilatkozta Pieter De Crem egy flamand rádióállomásnak. A belga védelmi miniszter úgy vélekedett, hogy az egész nemzetközi közösségnek minden szükséges intézkedést meg kell tennie Líbia stabilizálása érdekében, segítséget kell nyújtania az országnak az új keretek között is.

Alain Juppé francia külügyminiszter úgy látja, Líbiában most minden megváltozik. Az ottani fejleményeket elégedettségre okot adónak nevezte, és megjegyezte, hogy hazája kiszámított kockázatokat vállalt, s hogy az ügy, amelyért kiállt, igazságos volt. Az óvatosság mindazonáltal a külügyminiszter szerint indokolt, mert a harcok még folytatódnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik