Nagyvilág

Két halálos áldozata van a belga fesztiválon pusztító viharnak

Kettő halálos áldozata és mintegy hetvenen sérültje van a belga szabadtéri zenei fesztiválra lesújtó itéletidőnek.

A Derniere Heure internetes oldala szerint egy fémszerkezetes sátor összeomlása, valamint egy hatalmas kivetítő leszakadása okozta a katasztrófát a Pukkelpop fesztiválon csütörtökön. A pánik következtében többen megsebesültek, és néhányan a leomló szerkezetek alá szorultak. A háromnapos könnyűzenei esemény több száz résztvevője keresett menedéket a sátorban a vihar elől.

Hilde Claes, Hasselt polgármestere egy sajtótájékoztatón két ember halálhírét erősítette meg. Egyikük a kempingben, míg másikuk a fesztivál helyszínén vesztette életét. Hugo Simons, a város rendkívüli helyzetekért felelős tisztségviselője három halálos áldozatról tett említést a VRT rádiónak. A sérültek száma hetven körül mozog, közülük 11 állapota súlyos. Korábbi médiaértesülések négy-hat halottról adtak hírt.

Yves Leterme belga miniszterelnök és Annemie Turtelboom belügyminiszter együttérzéséről biztosította az áldozatok hozzátartozóit. Mindketten élénk figyelemmel követik az eseményeket.

A helyszínre húsz mentőautó érkezett, a könnyebb sérüléseket szerzett embereket egy közeli tornateremben látják el. A sokkos állapotba került fesztiválozókon pszichológus próbál segíteni.

A fesztivál az első napon egyes források szerint 60 ezer látogatót vonzott, ebből mintegy 40 ezren sátoroztak a helyszínen. A csütörtöki koncerteket törölték, egyelőre nem tudni, folytatódik-e az esemény.

A 31. Pukkelpop fesztiválra minden jegy elkelt. A meghívott előadók között szerepel Eminem, az Offspring és a Foo Fighters is.

Az ítéletidő országszerte fennakadásokat okozott a közlekedésben. Több vonat a sínekre dőlt fák miatt jelentős késéssel érkezett csak a célállomásra, egyes autópálya-szakaszokat pedig elárasztott a víz. Sok városban víz alatt állnak az utcák és az aluljárók. Monsban a felújítás alatt álló színház tetejének egy része leomlott. A munkálatok csak kedden kezdődtek, az anyagi kár jelentős, de senki sem sérült meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik