Nagyvilág

Fel akarta adni magát a norvég merénylő

A norvég rendőrség csütörtökön megerősítette, hogy a múlt hónapban 77 embert meggyilkoló Anders Behring Breivik az utoyai ifjúsági táborból - ahol 69 gyereket lelőtt - kétszer is felhívta a rendőrséget.

Breivik ügyvédje, Geir Lippestad a múlt héten az Aftenposten című újsággal közölte, hogy védence tízszer próbált telefonálni, de csak kétszer jött létre a kapcsolat. Az ügyvéd szerint Breivik meg akarta adni magát.

A norvég rendőrség tájékoztatása szerint az első hívás 26 perccel Breivik letartóztatása előtt futott be a rendőrségre. Breivik ebben közölte, hogy Utoyán van, és meg akarja adni magát, majd lerakta a kagylót. A rendőrségi telefonközpontos komolyan vette a bejelentést és visszahívta, de a csöngetésre nem válaszolt.

A második hívása egy perccel azelőtt történt, hogy elfogták. “A norvég antikommunista ellenállási mozgalom parancsnoka vagyok. Végrehajtottam a műveletet, úgyhogy meg akarom… adni magam” – mondta ezúttal a gyilkos, és újból lerakta a kagylót. Egy perccel később megadta magát a rendőröknek.

Tájékoztatójukon a rendőrök azt is elmondták, hogy a szigeten lezajlott lövöldözéssel kapcsolatos hívások során elhangzottakból azt a következtetést vonták le, hogy a támadók száma kettő és öt között van, különböző fegyverekkel tüzelnek és robbanószerrel is rendelkeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik