Nagyvilág

Miniszoknyás tüntetők várják a pápát

A háborgók azt kifogásolják, hogy a spanyol állam közpénzt költ az egyházfő látogatására.

Tünetők is várják majd XVI. Benedek pápát a kedden kezdődő madridi Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó harmadik napján, hogy tiltakozzanak, amiért az állam vállalja a látogatás költségeit a gazdasági nehézségek idején.

A “felháborodottak” között van a Los Indignados (Méltatlankodók) nevű, főleg fiatalokból álló mozgalom, amelynek tagjai májusban megszállták a Madrid-belvárosi Puerta del Sol teret, hogy így tiltakozzanak a kormány kiadáscsökkentő intézkedései, a gazdasági bajok és a 21 százalékos munkanélküliség miatt.

A hatnapos esemény körüli feszültség csak nőtt kedden, miután a spanyol rendőrség őrizetbe vett egy külföldi vegyészhallgatót azzal a gyanúval, hogy gáztámadást tervezett a pápa költséges fogadása miatt tüntetők ellen. Lefoglalták tőle a számítógépét és olyan kémiai leírásokat, amelyek nem kapcsolódnak tanulmányaihoz. A rendőrség azt állítja, a diák társakat toborzott magának ahhoz, hogy fojtó gázzal és más vegyületekkel támadják meg a tüntetőket szerdán.

De a pápai látogatást bírálják más ifjúsági szervezetek is, meleg, leszbikus és transznemű csoportok, ateisták, sőt egyes spanyol papok is, akik mind kifogásolják, hogy az állam közpénzt költ az egyházfő látogatására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik