Nagyvilág

Eladná “Disneylandjét” Milosevic családja

Megvennék az egykori diktátor fiától az általa alapított szórakoztató parkot, amely a NATO-bombázások óta pusztul.

Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök szülővárosa, a Belgrád közelében fekvő kelet-szerbiai város, Pozarevac megvásárolja a néhai elnök családjának birtokában levő Bambilandet, Szerbia afféle Disneylandjét, amelyet Milosevic Marko nevű fia hozott létre 1999-ben – adta hírül kedden a Blic című belgrádi napilap.

Marko Milosevic a NATO-bombázások idején a biotermékeket gyártó Bambi Banat vállalattal közös beruházásban építtette fel félhektáros területen a sport- és szórakoztató központot, amely Milosevic rendszerének bukása után hanyatlásnak indult és mára már teljesen ellepte a gyom, leszerelték az értékesebb berendezéseket, amelyek aztán nyom nélkül eltűntek.

Pozarevac városa már aláírta az adásvételi szerződést a résztulajdonos Bambi Banattal, amely “ingyen és bérmentesen” átengedte a városnak az ingatlan reá eső háromnegyed részét.

A terület egynegyed része, amelyen a tulajdonképpeni Bambiland található, Slobodan Milosevic Oroszországban élő örököseinek a tulajdonát képezi.

Egyes sajtóhírek szerint Milosevic örökösei 100 000 eurót kérnek a Bambilandért, ám ezt az összeget Pozarevac város polgármestere “elképesztően soknak” tartja, amit a város nem tud kigazdálkodni.

A polgármester elmondta, hogy szeretnék mielőbb felvenni a kapcsolatot a volt elnök örököseivel, hogy tisztázzák az adásvétel lehetőségét.

Slobodan Milosevicet – bukása után – a szerb hatóságok háborús bűnök gyanúsítottjaként kiadták a hágai Nemzetközi Törvényszéknek, ám nem sokkal perének befejezése előtt, 2006 márciusában hágai börtönében meghalt, és Pozarevácon temették el.

A belgrádi napilap hírét ismertető APA osztrák hírügynökség emlékeztetett arra, hogy Marko Milosevic – aki ellen a ’90-es években cigarettacsempészet gyanújával nyomozást indítottak – 2000 októberében hamis névre kiállított útlevéllel Moszkvába menekült. Slobodan Milosevic özvegye, az ugyancsak Moszkvában élő Mirjana Markovic időközben bérbe adta a család belgrádi házát a Gazprom orosz cégnek. A család egy másik belgrádi villáját, amelyhez 1999-ben jutott, bírósági ítélettel ismét állami tulajdonba vették.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik