Nagyvilág

Nagy siker a „hátizsákos” amerikai nagykövet Kínában

Az amerikai diplomata azzal okozott meglepetést, hogy megérkezésekor maga cipelte csomagját, és nem volt testőrökkel körbevéve.

 

Gary Locke, az Egyesült Államok első kínai származású pekingi nagykövete már meg is kapta a „hátizsákos” jelzőt, miután egy kínai utazó lefényképezte Seattle repülőterén, ahogy hátizsákkal a hátán sorban áll egy Starbucksnál, ahol saját pénzéből vásárol – jelentette a CNN. A képet készítője azonnal felrakta a Twitter kínai megfelelőjére, és a felvétel villámgyorsan elterjedt a neten, és a kínai tömegsajtó is felkapta.

A fénykép azért okozott nagy szenzációt Kínában, mert a diplomatát nem vette kőrbe testőrök, és titkárok serege, táskáját sem vitte senki helyette, és saját pénzéből vásárolt magának kávét, amiért még sorba is kellett állni. „Kínában még egy alacsony szintű tisztségviselő előtt is rendőrök nyitnak utat” – idézett egy kínai netezőt az NBC amerikai televízió. A kínaiak annyira hozzászoktak tisztségviselőik privilégiumaihoz, hogy számukra már meglepő Locke normális viselkedése – magyarázta egy másik kínai netező.

Locke pénteki megérkezése Pekingbe illeszkedett a már leszállása előtt hullámokat keltő képhez. A csomagjait maga cipelő diplomata családja társaságában érkezett meg a repülőtérre, ahonnan különösebb ceremónia nélkül, egy középkategóriás autóval hajtott el.

A hivatalos kínai állami hírügynökség ugyanakkor megjegyezte: nagyköveti küldetése jóval nehezebb lesz, mint a Kínába utazása közben cipelt csomagja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik