Nagyvilág

A Der Spiegel elemzése Magyarországról

Terjedelmes elemzést közölt a magyar belpolitikáról hétfőn megjelent, friss számában a Der Spiegel.

A német hírmagazinban megjelent, Gulyás-szigetcsoport (Archipel Gulasch) című írásának bevezetőjében Walter Mayr utalt arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hívei “szigorú vezetői stílusról”, bírálói ezzel szemben “fenyegető uniformizálásról, a zsidók elleni uszításról és munkatáborokról” beszélnek. Az Európai Unió pedig kommentálás nélkül veszi tudomásul, hogy az egyik tagország kiszámíthatatlanná válik – írta szerző.

Mayr részletesen beszámolt az utóbbi 15 hónapban hozott kormányzati intézkedésekről, a különböző törvényekről, valamint a végrehajtott személyi változtatásokról, hangoztatva, hogy Orbán koncepciója Magyarország erkölcsi megújulását és gazdasági szanálását célozza.

Akinek nincs munkája, annak munkát kell kapnia, aki már dolgozik, annak a jövőben többet kell dolgoznia anélkül, hogy ezért több pénzt kapna. Aki jelenleg a politikai hatalom birtokosa, annak a hatalmat az ország “stabilitása” érdekében a lehető leghosszabb ideig meg kell tartania. Aki pedig korábban volt hatalmon, de azt nem a nép javára használta, annak ezért meg kell fizetnie – fogalmazott elemzésében a szerző, utalva arra, hogy az elmúlt évtized három, egyaránt a “szociáldemokraták” által kinevezett miniszterelnökét, Medgyessy Pétert, Gyurcsány Ferencet és Bajnai Gordont bírósági eljárás fenyegeti.

A szerző Gyöngyöspatával kapcsolatban beszámolt a roma munkanélküliség csökkentését célzó intézkedésekről, megszólaltatva Papp Károlyt a belügyminisztérium államtitkárát. Utalt a közmédiában végrehajtott, az írás szerint a legjobb és a különösen kritikus újságírókat sújtó elbocsátásokra, idézve Papp Dánielt, aki szerint “a legjobbak maradtak.” Felidézte a magyar EU-elnökség külföldi visszhangját, beszámolt az új egyházügyi törvényről, illetve a törvény elleni tiltakozásról, a cikk végén pedig Heller Ágnes filozófust szólaltatta meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik