Nagyvilág

Megtalálták az elrabolt afgán rendfenntartók holttestét

Az afgán biztonsági erők megtalálták annak az öt rendőrnek és három hírszerző ügynöknek a holttestét, akiket csütörtökön raboltak el a kelet-afganisztáni Vardak tartományban - közölte a kormányzó szóvivője.

A biztonsági erők nyolc tagját ugyanabban a térségben ejtették fogságba feltehetően tálibok, ahol egy hete lezuhant a NATO egyik helikoptere. A Chinook típusú helikoptert a tálibok lőtték le. Harminc amerikai és hét afgán katona, valamint egy afgán civil tolmács vesztette életét a páncéltörő aknagránáttal végrehajtott támadás következtében.

A kormányzó szóvivője elmondta, hogy az első vizsgálatok szerint péntek éjjel ölték meg a biztonsági erők nyolc tagját. Az utánuk kutató egységek őrizetbe vettek három embert, akikről azt gyanítják, hogy tálibok, és közük volt az emberrabláshoz.

Zabiulla Mudzsahid tálib szóvivő megerősítette, hogy egyik csoportjuk rabolta el a nyolc embert, de szerinte az öt rendőr inkább katona volt. Kijelentette, hogy az akcióban nem szenvedtek veszteséget, az őrizetbe vett három ember helyi lakos lehet.

Bár Kabultól mindössze 80 kilométerre délnyugatra húzódik Vardak tartomány határa, Afganisztánban ez az egyik legveszélyesebb terület, ahol a tálibok mellett az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szövetséges Hakkani-hálózat és más lázadó csoportok is aktívak.

Eközben öt polgári személy vesztette életét szombaton a dél-afganisztáni Hilmend tartományban, miután autójuk pokolgépre futott. Az áldozatok – három nő és két férfi – egyazon család tagjai voltak.

Az afgán konfliktus messze a civilek közül szedi a legtöbb áldozatot. Az ENSZ adatai szerint 2011 első negyedévében több mint 1400 polgári személy életét követelte az erőszak, a halálesetek 80 százalékáért a lázadók a felelősek.

A NATO-nak 2014 végére kell átadnia a biztonsági ellenőrzést az afgán erőknek az ország egész területén, de sok szakértő és helyi lakos kételkedik abban, hogy az afgán biztonsági erők képesek lesznek garantálni a biztonságot. A gyenge központi kormányzatot segítő észak-atlanti szövetség és az Egyesült Államok júliusban megkezdte csapatai fokozatos kivonását, s elvileg 2014 végére minden külföldi harcoló egységnek el kell hagynia Afganisztánt.

A The Washington Post című amerikai napilap katonai forrásokra hivatkozva arról számolt be szombaton, hogy az amerikai hadsereg nem tudja átadni a kijelölt időpontra, 2012 januárjára az egyik legnagyobb katonai börtönt. A Kabultól 60 kilométerre északnyugatra fekvő börtönben azokat tartják fogva, akik gyaníthatóan kapcsolatot tartanak a tálibokkal. Számuk egyre gyarapszik, s az afgán igazságszolgáltatási rendszer fejletlensége miatt az amerikaiak úgy döntöttek, hogy legalább két évvel kitolják a börtön és így a rabok feletti fennhatóság átadását az afgánoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik