Nagyvilág

Baloldali jogász lövöldözött az észt védelmi minisztériumban

A rendőrség szerint a férfinél két pisztoly, közel száz darab töltény, és robbanószerkezetekkel megpakolt táska volt.

Egy baloldali párthoz tartozó jogász volt az a férfi, akik lövöldözött csütörtökön az észt védelmi minisztérium épületében – közölte aznap este az észt rendőrség, miután azonosította az incidens során lelőtt támadót.

A lövöldöző férfi 57 éves jogász volt, bizonyos Karen Drambjan, aki az Egyesült Baloldal Pártja nevű, jelentéktelen politikai szervezetnek volt a tagja. Korábbi hírekkel ellentétben nem állt semmilyen kapcsolatban az észt hadsereggel vagy a védelmi minisztériummal.

A rendőrség szerint a férfinél két pisztoly, közel száz darab töltény, és robbanószerkezetekkel megpakolt táska volt, amikor behatolt az épületbe. Vitába keveredett a minisztérium előcsarnokában a biztonsági őrökkel, majd lövöldözni kezdett, és füstbombát robbantott. Az incidensben senkinek sem esett baja, kivéve a támadót, akit lelőttek a rendőrök.

Korábbi hírekkel ellentétben a támadó nem ejtett túszul senkit, de a füstbomba robbanása után ketten bent rekedtek az épületben.

A támadó tettének indítékai nem ismertek. Andrus Ansip ész miniszterelnök szerint olybá tűnik, mintha a támadót a norvégiai események “ihlették” volna. A kormányfő Anders Behring Breivik által elkövetett vérengzésre utalt.

A helyi média úgy tudja, hogy Drambjannak anyagi gondjai voltak, bírósági végrehajtók elvették a lakását, és a támadás előtt egy nappal értékesítették.

Karen Drambjan Örményországban született, jogot végzett, és ügyvédi irodát működtetett Maardu városában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik