Nagyvilág

Újra tüntetők foglalták el a líbiai nagykövetséget Stockholmban

Az épületre a líbiai lázadók lobogóját feszítették, és Kadhafi képeit és könyveket dobáltak ki az ablakon.

A líbiai nagykövetség üresen állt, amikor a tüntetők betörtek az épületbe, és senki sem sérült meg – közölte a helyi rendőrség. Egy szemtanú elmondása szerint “teljes a zűrzavar” az épületben, a tüntetők kiabálnak, Moammer el-Kadhafi líbiai vezető képeit és könyveket dobálnak ki az ablakokon.

Emberek egy kis csoportja az épületen kívül az 1969-ben a Kadhafi vezette államcsínnyel megdöntött királyság zászlóját lengeti. A monarchia egykori zászlóját a líbiai lázadók használják lobogójukként a polgárháborúban, melyet február óta vívnak a Kadhafi-rendszer ellen. Svédországban februárban engedélyezték a felkelők lobogójának felvonását a nagykövetségen, azt azonban eltávolították egy Kadhafihoz hű nagykövet kinevezése után.

Mentőegységek is érkeztek a nagykövetséghez, hogy matracokat helyezzenek el az épület ablakai alatt, így próbálják védeni az ablakokban lógó tüntetőket. A rendőrség közlése szerint közvetítők is úton vannak, hogy tárgyaljanak a tüntetőkkel.

Ebben az évben már harmadszor rohamozták meg tüntetők Líbia stockholmi nagykövetségét. Áprilisban hat embert vettek őrizetbe, amiért betörtek a diplomáciai képviselet épületébe az új nagykövet beiktatása elleni tiltakozáskor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik